Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Program vlády a rodina. Príliš veľa prázdnych slov
Zdielať na

Program vlády a rodina. Príliš veľa prázdnych slov

Drahé byty, neistá práca a odkladanie materstva. Pod toto všetko sa na Slovensku mala podpísať ekonomická kríza. A naši politici sa rozhodli konať. Do Programového vyhlásenia vlády sa preto výnimočne dostal aj pojem rodina.

Čo tým chcel básnik povedať?

Dokument je však kritizovaný pre nekonkrétnosť. V mene všetkých slovenských rodín sme teda našich politikov poprosili o preklad. 

"Vláda spracuje novú Koncepciu štátnej rodinnej politiky, ktorá vymedzí strategické ciele, princípy a opatrenia na jej realizáciu s cieľom revitalizácie rodinného života a výraznejšej obnovy jej sociálnej funkcie," takýchto v podstate nič nehovoriacich opatrení v oblasti rodiny je v programovom vyhlásení vlády šesť. Čo nám tým vlastne politici chceli povedať?

Byty predovšetkým mladým

 "Významnejšie podporovať z prostriedkov štátu výstavbu verejných nájomných bytov, tak, aby sa nájomné byty stali dostupné predovšetkým pre mladé rodiny," tvrdí štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislav Ondruš.

Ďalšie dva rébusy vo vyhlásení vlády sa týkajú zmien v pracovnom a rodinnom práve.

"Kolízny opatrovník je pre sudcu očami a ušami. Na jedného kolízneho opatrovníka pripadá 250 rodín. Našou úlohou je to napraviť," informoval Peter Rajniak predseda Asociácie súdov.

Nechýba ani veta o tom, že vláda bude trvať na prirodzenom rodinnom prostredí, v ktorom by malo dieťa vyrastať.

Preferujú náhradnú rodinu

"Manželstvo a rodina nemôže vzniknúť medzi osobami rovnakého pohlavia. Tak budeme aj ľahšie riešiť problémy s dôchodkami a s financovaním vzdelania," hovorí Ján Podmanický predseda sociálneho výboru.

Do programového vyhlásenia sa dostala aj zmienka o tom, aby sa preferovala náhradná rodinná starostlivosť pred tou ústavnou a nakoniec aj veľmi dlhá veta o rodovej rovnosti.

Práca a rodina

"Ženy, ktoré sú absolventky, nepracujú. Riešia dilemu práca-rodina. Nič medzitým. To nemá byť buď-alebo, ale má to byť "a". Dôsledkom je zvyšovanie pôrodnosti," uzatvára ekonóm Anton Marcinčin.

Rébusy zvyknú mať viacero riešení. Uvidíme, či to nakoniec nebude aj prípad rodiny v Programovom vyhlásení vlády.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy