Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Jana (21) uniesla z ústavu syna. Ten možno má infekčné TBC
Zdielať na

Jana (21) uniesla z ústavu syna. Ten možno má infekčné TBC

Uplynulú sobotu počas návštevných hodín vzala 21-ročná Jana svojho syna a ušla z detského Ústavu tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci. Chlapec tam bol hospitalizovaný od začiatku mája s podozrením na infekčné TBC. Keďže bol v ohrození nielen on, polícia po nich začala pátrať.

Únos chlapca mali naplánovaný

Únos syna mali rodičia podľa riaditeľky ústavu veľmi dobre naplánovaný. Stačila malá nepozornosť sestričky a s dieťaťom ušli. "Hrali sa sním a počas krátkej nepozornosti pristavili auto ku vchodu našej nemocnice, nastúpili s dieťaťom a ušli," vysvetľuje Miroslava Kolcúnová, riaditeľka Ústavu TBC a RCH v Dolnom Smokovci.

Riaditeľka okamžite kontaktovala policajtov a tí začali po matke s chorých dieťaťom pátrať. Našli ich o niekoľko hodín neskôr doma - v osade v Jarovniciach. Ani 21-ročná matka Jana, ani jej rodina, si vôbec neuvedomujú, ako ohrozili dieťa aj druhých. "Oni nemajú právo na môjho syna. Ani doktor, ani policajti, ani nikto!," hudie si svoje chlapcova mama. Jeho dedo dodáva: "Oni nechápu, že každá mama túži po svojom dieťati?!"

Nie je dôvod na paniku

Martina Miškovská, primárka Ústavu TBC a RCH v Dolnom Smokovci: "Mohlo dôsť k zhoršeniu jeho zdravotných ťažkostí, k zhoršeniu toho pľúcneho nálezu a tým pádom by sa stalo aj aktívnejšie to ochorenie." Či sa rodičia so svojím synom Frankom po ceste do Jarovníc niekde zastavili, to sa nám zistiť nepodarilo. No primárka a riaditeľka ústavu tvrdia, že na paniku zo šírenia choroby zatiaľ dôvod nie je.

"Toto dieťa momentálne nie je infekčné," hovorí primárka Martina Miškovská. Ako sme sa dozvedeli, ročný Frank sa nakazil tuberkulózou od svojej tety, ktorá leží v tom istom ústave, ale na uzavretom oddelení a má údajne už vysokú infekčnú formu choroby. No u Franka TBC ešte úplne neprepuklo a našťastie je už opäť v rukách lekárov. V pondelok ráno dieťa doviezli sanitkou späť do ústavu.

Matke hrozí 8 rokov

"Aktívna tuberkulóza ešte nebola potvrdená, čakáme na posledné laboratórne výsledky," vraví riaditeľka ústavu Miroslava Kolcúnová. Nech už boli dôvody úteku matky so synom akékoľvek, trestu sa nevyhne. "Popradský vyšetrovateľ obvinili 21-ročnú ženu zo zločinu šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby, pričom je stíhaná na slobode. Za tento zločin jej hrozí až 8-ročné väzenie," informuje hovorca KR PZ v Prešove Daniel Džobanik.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

Chlapček_hračky_detská_izba

isifa - ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy