Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Voľný obchod medzi USA a EÚ. Čo prinesie Slovensku?
Zdielať na

Voľný obchod medzi USA a EÚ. Čo prinesie Slovensku?

BRUSEL, BRATISLAVA / Európska únia a USA začali rokovania o najlukratívnejšej bilaterálnej obchodnej dohode v dejinách. Tak dnes opísal internetový denník EUobserver začiatok rozhovorov o takzvanom Transatlantickom partnerstve pre obchod a investície (TTIP) medzi predstaviteľmi EÚ a USA, ku ktorému došlo na summite G8 v Severnom Írsku.

Hostiteľ summitu britský premiér David Cameron v pondelok povedal, že takáto zmluva je "raz za generáciu a my sme odhodlaní sa tejto ceny zmocniť". Podľa Camerona obchodná dohoda medzi dvoma najväčšími svetovými hospodárskymi blokmi bude mať "väčší vplyv než všetky ostatné obchodné dohody dohromady."

Silná ekonomická aliancia

Americký prezident Barack Obama v tejto súvislosti uviedol, že prvé kolo rokovaní sa bude konať už v júli vo Washingtone. "Verím, že môžeme vytvoriť ekonomickú alianciu takú silnú, ako silné sú naše diplomatické a bezpečnostné aliancie," poznamenal Obama. A dodal, že TTIP bude silnou prioritou jeho vlády. Zmluva o voľnom obchode medzi EÚ a USA má za cieľ odstrániť existujúce bariéry na trhu formou harmonizácie technických a regulačných noriem.

Ministri obchodu členských krajín EÚ v piatok 14. júna podpísali mandát pre Európsku komisiu (EK), aby v mene únie rokovala s USA o tejto zmluve. Stalo sa tak až potom, ako sa francúzskej vláde podarilo zabezpečiť výnimku pre oblasť kultúry (audiovizuálny sektor). Väčšina krajín EÚ však chcela, aby boli všetky oblasti súčasťou rokovaní o liberalizácii obchodu. Na druhej strane sa očakáva, že USA budú mať snahu vylúčiť z rozsahu pôsobnosti tejto dohody sektor finančných služieb.

Problémovým sektorom farmaceutický priemysel

Ako problémová časť rokovaní sa ukazuje aj harmonizácia pravidiel verejného obstarávania a štandardy vzťahujúce sa na farmaceutický priemysel. Európska komisia odhaduje, že zavedenie plnohodnotnej dohody o voľnom obchode medzi EÚ a USA, ktorá odbúra tradičné colné bariéry a harmonizáciou všetkých noriem, by mohlo viesť k ziskom vo výške 100 miliárd eur ročne.

To by sa rovnalo ekvivalentu 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) Európskej únie a viedlo by k vytvoreniu dvoch miliónov nových pracovných miest. Ale aj skromnejšia dohoda o liberalizácii obchodu, keď by sa nepodarilo odbúrať všetky existujúce tarifné prekážky, by podľa odhadov EK znamenala ekonomický prínos vo výške 25 miliárd eur ročne. Predstavitelia EÚ sa snažia vytvoriť základy pre túto transatlantickú obchodnú dohodu už takmer 20 rokov.

Kríza ako vhodný moment

Súčasná ekonomická kríza na oboch stranách Atlantiku sa ukázala byť ako vhodný moment na jej odštartovanie. Hoci uzavretie väčšiny dvojstranných obchodných dohôd EÚ s inými štátmi trvalo v priemere tri roky, EK aj Obamova administratíva uviedli, že majú záujem, aby sa rokovania vyvíjali tak rýchlo, ako to bude možné.

Eurokomisár pre obchod Karel De Gucht chce uzavrieť rokovania ešte pred ukončením mandátu súčasnej komisie v septembri 2014. Na druhej strane Američania ako vhodný dátum vnímajú november 2014, keď sa uskutoční ďalšie kole volieb do Kongresu. "Máme v úmysle konať rýchlo," povedal predseda EK José Manuel Barroso na summite G8. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy