Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Chorvátsko ide do EÚ. Kontrola na hranici ale nezmizne
Zdielať na

Chorvátsko ide do EÚ. Kontrola na hranici ale nezmizne

BRATISLAVA / Už iba dva týždne a Chorvátsko sa oficiálne stane členom Európskej únie! Od 1. júla sa však toho v krajine zmení viac, a tak pri ceste k moru musíte byť na to pripravení.

Najvýraznejšou zmenou po 1. júli bude to, že sa zruší clo a všetky colné predpisy, ktoré doteraz medzi Chorvátskom a členskými štátmi EÚ boli. To, čo v Chorvátsku kúpite, už nebudete musieť na hraniach ukazovať. Všetky predmety vyrobené v EÚ už nebudú podliehať ďalším kontrolám zo strany Chorvátska.

Na ceste k moru sa asi zdržíte

Vstupom Chorvátska do EÚ sa ale nevyhnete kontrole dokladov. Rezort diplomacie preto upozorňuje, že Chorvátsko vstupom do EÚ nevstupuje aj do schengenského priestoru, čiže kontrola cestovných dokladov na hranici zostáva.

Deti musia mať vlastný pas

Clo vás teda nezdrží, no kontrola dokladov vás zdržať môže. Preto si ich nezabudnite vziať. A ako do ostatných štátov EÚ vám stačí mať len platný občiansky preukaz. Pozor ale pri deťoch do 15 rokov. Tie musia mať od minulého roka už vlastný cestovný pas!  Vstupom do EÚ sa nerušia ani poplatky za diaľnicu. Cenníky oproti minulému roku sa meniť nemajú.

Lacnejšie telefonické hovory a sms-ky

Výhodnejšie budú napríklad roamingové hovory, ktoré sú momentálne až 5-násobne drahšie. Za odchádzajúci zaplatíte 34 centov, za prichádzajúci len 9 centov a aj SMS-ka vyjde lacnejšie. Oproti 39 centom len 10. MMS správy stoja rovnako 39 centov.

Chorváti sprísnili aj tresty pre neporiadnych vodičov. Za rýchlu jazdu, ktorá ohrozuje zdravie a životy ostatných vám hrozí až 3-ročný pobyt za mrežami. Spadá  sem aj porušenie 50-tky v obci, predchádzanie na neprehľadných miestach, či jazda pod vplyvom alkoholu.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy