Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
BRIGÁDNICKY MANUÁL. Mladí budú platiť odvody
Zdielať na

BRIGÁDNICKY MANUÁL. Mladí budú platiť odvody

BRATISLAVA / Brigádnici ešte minulý rok nemuseli platiť žiadne odvody, ale ako viete, toto leto ich už nepríjemná povinnosť voči štátu neobíde. Platiť musí každý - ale každý inak. Výška odvodov závisí od výšky príjmu, ale aj veku brigádnika.

Dohodár má status zamestnanca

"Od 1. januára 2013 má študent dohodár status zamestnanca," informuje hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. To znamená, že sa už nevyhne plateniu poistného do sociálnej poisťovne.

"Pri stredoškolákoch je hranica 66 a pri vysokoškolákoch 155€," pokračuje Višváder. Teda, ak zarobí stredoškolák, ktorý má menej ako 18 rokov 200 eur, na poistné odvedie niečo málo nad 9 eur. Ak pôjde o školáka staršieho ako 18 rokov, tak pri takom istom zárobku odvedie niečo málo nad 3 eurá.

Brigádu si nájde každý 4. človek

V prípade, že má študent dve brigády, tak si môže určiť platenie odvodov tam, kde ich bude mať nižšie. Pre túto "starosť" naviac ale brigádnici nemusia mať starosti. "Všetko za neho urobí zamestnávateľ," dodáva Višváder.

Práce je na Slovensku málo a obzvlášť to platí pre brigády, ale šanca tu stále je. "Brigádu si nájsť má šancu každý 3-4. záujemca," hovorí riaditeľka pracovnej agentúry Darina Mokráňová. "V kancelárii, administratíva," komentuje aj svoje trojmesačné, no zatiaľ márne snaženie študent, ktorý má po štátniciach, no práce nikde. "Radšej budem robiť za málo, ako sedieť na intráku."

Brigáda v zahraničí bez odvodov

Ponuky však od zamestnávateľov prichádzajú na dennej báze. Niektorí študenti však stále dávajú prednosť brigádam v zahraničí. V prípade, ak si ich nenájdu cez slovenskú agentúru, nemusia platiť ani odvody.

Tu je rada, ako si aj v posledných predprázdninových dňoch môžete nájsť slušnú brigádu: "Určite treba mať dobrých kamarátov, ktorí to vybavia," radí študent Tomáš, ktorý sa chystá do zahraničia praktizovať svoje skúsenosti v úlohe čašníka. Ak sa ale radi spoliehate na vlastné sily a jazykové a komunikačné schopnosti, v ceste by vám nemalo stáť ani nedostatok takýchto kamarátov. Nezabudnite si však vybaviť všetky potrebné papiere...

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články