Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Letné brigády. Tie najlepšie sú v ponuke už teraz
Zdielať na

Letné brigády. Tie najlepšie sú v ponuke už teraz

BRATISLAVA / Hoci na Slovensku vládne ešte tuhá zima, študenti by mali začať rozmýšľať nad tým, čo v lete. Nehovoríme o leňošení ale o brigáde a najlepšie v zahraničí. Dajte si vša pozor, tie najlepšie sa rozchytajú rýchlo a práve v týchto dňoch.

Nielen peniaze, ale aj neopakovateľné zážitky. Presne to láka mladých ľudí na letné brigády. Aj keď má napríklad Amerika už svoje zlaté časy za sebou, opäť sa o túto krajinu zvyšuje záujem. "My sme v podstate špecialisti na Ameriku a ten záujem nám za posledné tri roky stúpa," uviedla Ľudmila Oškerová, riaditeľka pracovnej agentúry.

Šikovní si môžu dovoliť aj dovolenku a elektroniku

"Jediný program, ktorý je počtom obmedzený a treba čím skôr vyberať je Work and Travel v Amerike," uviedla manažérka v pracovnej agentúre Žaneta Uhlerová. Amerika ponúka aj vyšší zárobok. V priemere je to okolo 1 000 eur mesačne. Podobne je to aj v Anglicku. O stravu a ubytovanie sa však už musí postarať sám študent.

Tí šikovnejší si dokážu pokryť náklady, nákup elektroniky ale aj dovolenku v Karibiku. "V Amerike najlepšie zarábajú čašníci a čašníčky a druhá podľa mňa najlepšie platená práca je prenajímanie slnečníkov," hovorí Kubo, ktorý minulý rok strávil v USA.

Pracovné prázdniny v Európe však tiež nie sú na zahodenie. Plat okolo 500 eur mesačne a k tomu  hradená strava a ubytovanie. "Je dobré sa prihlásiť čím skôr, aj keď zamestnávatelia si budú vyberať až na jar alebo tesne pred letom," tvrdí Uhlerová.

Ako zistíte, že agentúra je solventná?

Ak však máte v pláne ísť do Nórska alebo na Island v niektorých agentúrach už nemusíte pochodiť. Tých, čo čaká takéto leto ešte len prvýkrát majú určite dilemu akú pracovnú agentúru zvoliť. Tie totiž nemusia byť poistené ako cestovky proti úpadku.

Prvým predpokladom, že ide o serióznu agentúru je jej živnostenské oprávnenie na sprostredkovanie práce. "Ústredie práce vedie zoznam týchto agentúr, ktoré majú povolenie a má ich zverejnené na svojej stránke. Takisto tento zoznam obsahuje aj agentúry ktoré boli v minulosti sankčne postihnuté," uviedol hovorca ústredia práce Peter Zeman.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články