Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Farmári brigádnikov potrebujú, no nedokážu ich zaplatiť
Zdielať na

Farmári brigádnikov potrebujú, no nedokážu ich zaplatiť

KRÁĽOVÁ PRI SENCI / Od nového roka stoja brigádnici zamestnávateľov viac peňazí ako doteraz. V praxi to znamená to, že napríklad farmári si ich už nebudú môcť dovoliť. Brigádovať však naďalej môžu v okolitých krajinách, kde sa im to stále oplatí.

Brigádnikov na poliach potrebujú

Cibuľu treba počas vegetácie pravidelne okopávať. "Takéto buriny treba okopávať ručne, lebo herbicidy na ne nefungujú a následne by spôsobili veľké problémy počas vegetácie," vraví Ing. Juraj Mačaj zo zeleninárskej spoločnosti.

V praxi to znamená, že farmári musia zamestnať počas sezóny desiatky brigádnikov. Dať prácu takzvaným dohodárom je od nového roka pre poľnohospodárov finančne oveľa náročnejšie. "V tej zelenine je podiel práce takejto brigádnickej vysoký a 50 percentné navýšenie nákladov je likvidačné," dodáva Mačaj.

Zdalo sa, že slovenským farmárom už svitá na lepšie časy. "Slovenskí spotrebitelia prejavili záujem o našu produkciu, tak sme začali rozširovať naše výrobné kapacity," vraví spolumajiteľ skleníka Ing. Zsolt  Bindics.

Vraj museli nájsť celoplošné riešenie

Poľnohospodári tvrdia, že zvýšenie nákladov na brigádnika všetko skomplikovalo. "V Českej republike takéto odvody nemajú a preto česká a poľská zelenina v našich reťazcoch dominuje," vysvetľuje Mačaj.

Od hovorcu úradu práce sociálnych vecí a rodiny sme sa dozvedeli, že s problémom dlhodobého zneužívania dohôd sa nedalo legislatívne vysporiadať len v súvislosti s jednou profesiou.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy