Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Mŕtve prasatá v rieke. Ich počet stúpol na 6 600
Zdielať na

Mŕtve prasatá v rieke. Ich počet stúpol na 6 600

ŠANGHAJ / Stovky ďalších uhynutých prasiat vylovili z rieky, ktorá tečie cez čínsky Šanghaj. Od piatku, kedy sa prvé prasatá začali objavovať v rieke, stúpol ich počet na viac než 6 000.

Fotografie nafúknutých a hnijúcich zvierat v rieke Chuang-pchu, ktorá je hlavným zdrojom vody pre Šanghaj, šokovali miestnych obyvateľov. Oficiálni predstavitelia mesta však tvrdia, že dodávky vody zostávajú nezávadné. Šnaghaj je hlavným finančným mestom Číny a má približne 23 miliónov obyvateľov.

Prasatá zomreli na zlé chovné praktiky

Podľa informácií oficiálnej agentúry Nová Čína sa k vyhodení uhynutých prasiat do rieky priznala farma v Ťia-singu. K tomuto spôsobu likvidácie sa uchýlila, keď v meste zomrelo 70 000 prasiat v dôsledku zlých chovných praktík a extrémnej zimy začiatkom roka.

Objavenie prasiat prišlo v dobe, kedy čínsky parlament na svojom každoročnom zasadaní jednal mimo iného aj o bezpečnosti potravín. Vláda 10. marca prehlásila, že hodlá vytvoriť regulačný úrad so širšími právomocami, ktorý bude zaisťovať nezávadnosť potravín a liekov. Na kvalitu farmárskych produktov by malo dohliadať taktiež ministerstvo poľnohospodárstva.

"Dopad na ľudskú mienku je veľmi vysoký, keď ho doprevádza pohľad na prasatá plávajúce v rieke," uviedol Jean-Yves Chow, hongkongský analytik Rabobank International.

Pokuta 371 €

Čína podľa oficiálnych údajov ministerstva poľnohospodárstva z decembra minulého roka chová 460 miliónov prasiat a je najväčším producentom aj spotrebiteľom bravčového mäsa. Iba v Ťia-singu je viac ako 100 000 chovateľov prasiat a každoročne ich ide na odbyt 4,5 milióna. Farmári, ktorí sú pristihnutí, ako nezodpovedným spôsobom likvidujú uhynuté kusy, môžu dostať pokutu do výšky 3 000 juanov (371 €)

Nejde o prvý prípad, kedy sa bravčovina dostala do centra pozornosti. V stredu poslal súd v provincii Če-ťiang do väzenia 46 ľudí za to, že spracovávali v rokoch 2010-2012 bravčové z chorých kusov. Polícia vtedy vtedy zabavila viac než 6 000 kilogramov nakazeného mäsa.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy