Zatiahnuté
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Konzumujeme cudzie potraviny. Čo tak skúsiť tie naše?
Zdielať na

Konzumujeme cudzie potraviny. Čo tak skúsiť tie naše?

BUDMERICE / Slovensko si za posledné roky vyslúžilo nelichotivú vizitku, v produkcii potravín pre vlastnú potrebu sme na úrovni rozvojových krajín. Až polovica potravín, ktoré sa predajú v obchodoch, totiž nepochádza od slovenských výrobcov.

Zabíjajú každý utorok a štvrtok

Na Budmerickom družstve sa nachádza mäsiarstvo, v ktorom predávajú výrobky zo zvierat, ktoré sami chovali. "Viem, že sa tu každý utorok a štvrtok zabíja čerstvé mäso, takže sa môžem spoľahnúť," hovorí zákazník. "Chodíme sem nakupovať aj kvôli tomu, že je tu dobrá cena," dodáva druhý.

Predseda tvrdí, že sa im to napriek spokojnosti zákazníkov nevypláca. "Mäsovýroba a predaj sa nám oplatil pred dvoma rokmi, kedy bola DPH 6 percent, dnes to je 20 percent. To je rozdiel 14tich percent," vysvetľuje predseda Alexander Baxa. Nechcú tak však zrušiť, aby nemuseli prepúšťať. "Niekto, kto spracúva lacno nakúpené mäso, tomu sa to možno oplatí. My ideme až do mínusu," dodáva predseda.

Kupujte viac domácich výrobkov

Na družstve v Šenkviciach mali voľakedy bitúnok aj mäsovýrobu. Museli to však zrušiť. "Dnes už na to nemáme ani zdroje, ani peniaze. Raz sa to stratilo...," hovorí predseda Karol Motyka. Na ministerstve pôdohospodárstva sme sa dozvedeli, že zníženie DPH neprichádza do úvahy. "Vzhľadom na situáciu v štátnom rozpočte takýto krok možný nie je," informovala hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Zuzana Gulová.

Keďže sa u nás nevyprodukuje ani 50 percent potravín ktorých sa predá, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora chce, aby ľudia kupovali viac domácich výrobkov. Farmári sú presvedčení, že ich tieto predaje nevytiahnu z biedy.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články