Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Z Poľska priviezli mrazené burgery s obsahom konskej DNA
Zdielať na

Z Poľska priviezli mrazené burgery s obsahom konskej DNA

BRATISLAVA / Na Slovensko bolo prostredníctvom Rýchleho výstražného systému pre potraviny a krmivá (RASFF) zaslané oznámenie o falšovaní mrazených hovädzích burgerov z Poľska, vo výrobku sa po vyšetrení v Štátnom veterinárnom ústave v Prahe našla konská DNA.

Uviedla to hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) Lenka Skalická. Výrobok má názov Hovädzí Burger (mrazený polotovar z hovädzieho mäsa predsmažený), značka výrobku: FVZ POLSKA, hmotnosť 2 kg, 36 ks, výrobné číslo: L551201, dátum minimálnej trvanlivosti: 21/10/2013 a výrobcom je poľská spoločnosť FVZ Deli-Meat.

80 kartónov na Slovensko

Osemdesiat kartónov tohto výrobku z Česka distribuovali aj na Slovensko do spoločnosti BIDVEST SLOVAKIA v Novom Meste nad Váhom. Firma však vlastnými opatreniami nariadila stiahnutie potraviny z trhu. Z distribučného zoznamu vyplýva, že výrobok dodali aj do zariadení spoločného stravovania, dokonca aj do jedného školského zariadenia.

ÚVZ SR preto požiadal regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR, aby skontrolovali tieto zariadenia so zameraním na výskyt nevyhovujúceho výrobku a aby si overili, či výrobok z trhu stiahli. "Keďže sa výrobok ešte môže nachádzať v obchodnej sieti na území Slovenskej republiky, odporúčame spotrebiteľom, aby tento výrobok nekupovali, už zakúpený výrobok nepoužívali a prípadne ho vrátili späť do miesta predaja," informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný s tým, že v prípade jeho zistenia na trhu, prípadne v zariadení spoločného stravovania, môžu spotrebitelia upozorniť miestny príslušný kontrolný orgán.

Hľadá sa konské mäso

Výrobky, obsahujúce konské mäso, sa dostali aj do našich škôl. Úrad verejného zdravotníctva preto začal kontrolu. Pátranie po konskom mäse sme rozbehli aj my. Avšak po takom, ktoré by sa u nás mohlo legálne predávať a s chuťou konzumovať.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy