Polojasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Hľadá sa konské mäso. Nelegálne nájdete, legálne nie
Zdielať na

Hľadá sa konské mäso. Nelegálne nájdete, legálne nie

SLOVENSKO / Výrobky, obsahujúce konské mäso, sa dostali aj do našich škôl. Úrad verejného zdravotníctva preto začal kontrolu. Pátranie po konskom mäse sme rozbehli aj my. Avšak po takom, ktoré by sa u nás mohlo legálne predávať a s chuťou konzumovať.

"Ide len o klamlivé označovanie tohto výrobku, kde vlastne na obale je napísané, že je tam hovädzie mäso, pritom je tam konské mäso, takže to neohrozuje naše ľudské zdravie," uviedla Lenka Skalická, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva.

Gurmánska lahôdka

Keďže je konské mäso považované za gurmánsku lahôdku a dokonca ešte aj zdravú, chceli sme pre vás pripraviť zopár nápaditých receptov. Avšak konské mäso v obchodoch nájdete len veľmi ťažko. "I keď máme tri bitúnky, kone sa tu na tieto účely zabíjajú len minimálne, väčšinou sa odvezú do zahraničia za týmto účelom," uviedol riaditeľ Štátnej potravinovej a veterinárnej správy Ivan Bíreš.

Lepšie pochodíte v blízkosti hraníc s Poľskom a Maďarskom. "Zákazníci vyslovene vyhľadávajú túto klobásu, veď preto ju aj predávame," predavačka z Maďarska.

Konské mäso nám nie je po chuti

Konské mäso má sladkú chuť, preto je vraj najlepšie v surovom stave. Nízka roštenka je zas vhodná na prípravu minútok. "Čiste na grile. Dve minúty na jednu stranu, dve minúty na druhú stranu," radí šéfkuchár talianskej reštaurácia La Lanterna Massimo Attanasio. Podľa šéfkuchárov sa dá použiť mäso takmer z celého koňa.

Mäso ale treba variť dlhšie. "Musíme 4-5 hodín a vtedy môžeme robiť nejaký guláš, alebo ako každé mäso - viac sa varí, viac je mäkké," dodáva Massimo. Hoci takáto tradícia na Slovensku nikdy nebola, už v 13. storočí sa na našom území predávalo konské mäso. Kupovali ho najmä ľudia z chudobnejších vrstiev.

Slovákom však predstava jesť koňa nie je vôbec po chuti. Ak by sa však akýkoľvek výrobca rozhodol rozšíriť predaj konského mäsa na Slovensku, musel by spĺňať rovnaké podmienky ako pri všetkých ostatných druhoch mäsa.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy