Jasno
17°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Aféra sa nekončí! Konské mäso je v guličkách IKEA
Zdielať na

Aféra sa nekončí! Konské mäso je v guličkách IKEA

ČESKÁ REPUBLIKA / Škandál s konským mäsom pokračuje. Najnovšie ho objavili aj v obľúbených mäsových guličkách v nákupných domoch IKEA. Podľa portálu aktuality.sk, slovenský reťazec tvrdí, že je všetko v poriadku. Pre istotu ich však dal otestovať.

Vzorky poslali preventívne

"V Českej republike bolo testovaných viacero šarží mäsových guľôčiek. Jedna z nich bola pozitívne hodnotená na stopy konského DNA. Oficiálne výsledky Státní veterinární správy kolegovia v Českej republike ešte nedostali.

Táto šarža sa v našom sortimente nenachádza. Preventívne sme však poslali vzorky všetkých mäsových výrobkov na analýzu nezávislému laboratóriu. Výsledky testov očakávame v najbližších dňoch," uviedla vo svojej reakcii pre Aktuality.sk Jana Hrubcová z PR oddelenia IKEA Bratislava.

Konské mäso objavili na v mäsových guľôčkach českí kontrolóri. Ide o 760 kg guľôčok. Okrem toho objavili českí veterinárni kontrolóri konské mäso aj v "Hovädzom burgeri predsmaženom". Ide o 360 kg hamburgerov.

Jeden škandál strieda druhý

Nemecké úrady vyšetrujú jeden z údajne najväčších podvodov v nemeckom hospodárstve! Podľa magazínu Der Spiegel vyšetruje Štátne zastupiteľstvo v Oldenburgu 150 hydinární zo severu a západu krajiny, ktoré údjane na trh dodali milióny vajec falošne deklarovaných ako bioprodukty. 

Žili v stiesnených podmienkach

Chovatelia sú podozriví, že svoje produkty vydávali za vajcia z biochovu alebo od sliepok držaných vo voľnom výbehu, i keď v skutočnosti žili v stiesnených podmienkach, ktoré podľa regúl Európskej únie neoprávňujú k používaní týchto označení. 

Každá nosnica z voľného výbehu musí mať k dispozícii priestor minimálne 4 metre štvorcové. Aby ich vajcia mohli niesť značku bio, musí ich kŕmenie spĺňať príslušné podmienky. Také vajcia sa potom na trhu predávajú drahšie ako od sliepok chovaných v klietkach. Informuje český portál ČT 24.

Odoberie podnikom licenciu

"Je podozrenie, že sa jednalo o systematický podvod. Bolo by to klamanie zákazníka," prehlásil dolnosaský minister hospodárstva Christian Meyer. Ak sa podozrenia preukážu ako pravdivé, chce Meyer zaplateným podnikom odobrať licenciu.

"Ak sa to naozaj preukáže, pôjde o podvod vo veľkom štýle. Podvod nielen na zákazníkov, ale i na mnoho biohospodárov v Nemecku, ktorí pracujú poctivo," uviedla spolková ministerka hospodárstva Ilse Aignerová. V nemecku by to nebolo prvý raz, kedy by sa na trh dostali potraviny neoprávnene vydané za bioprodukty. Tie su u Nemcov vo veľkej obľube.

Konské mäso. Problém alebo delikatesa? Pozrite si reportáž reportérky Danky Strculovej.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články