Oblačno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Vajcia budúcnosti existujú! Tu je dôkaz...
Zdielať na

Vajcia budúcnosti existujú! Tu je dôkaz...

SLOVENSKO / Užívatelia sociálnych sietí bijú na poplach. Po internete sa šíri fotografia s názvom vajíčka budúcnosti. Tento poplach sa však ukázal ako neopodstatnený a vzniknutá hystéria je zbytočná. Internetistov totiž zmiatol údaj na obale. Viete, ako sa vyznať v spleti údajov na obaloch? Pozrite si reportáž...

Vajcia si kúpil skôr, ako "vznikli"

Fotografia koluje po sociálnych sieťach už pár dní. Ľudia sa obchodnému reťazcu vysmievajú, že predáva vajíčka z budúcnosti. Na obale je uvedený údaj "dátum vystavenia 19.", kým zákazník kupoval vajíčka 16.

"Termín dátum vystavenia súčasná platná národná ani európska legislatíva nepozná," uviedol ústredný riaditeľ Slovenskej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Tento termín u zákazníkov evokuje jasný odkaz obchodu. "Daný termín boli vystavené na pult vajcia, nie?" pýta sa jedna z opýtaných v ankete.

Avšak ide len o interný údaj obchodu. Ak je takýto údaj uvedený vyšším dátumom, ako je napríklad dátum spotreby, môže to byť problém. "Možno to pôsobí na spotrebiteľa zmätočne," uviedol Bíreš. Na vajíčkach musí byť uvedený vždy ten najpodstatnejší údaj a tým je dátum spotreby.

Na obale sú vyznačené aj ďalšie dôležité údaje. "Trieda vajec alebo na vajíčku pôvod krajiny, tip chovu, trieda vajec...," dodáva Bíreš.

Ak je vajíčko čerstvé, zostane v kuse

To, či sú vajíčka čerstvé, uvidíte aj vy, keď ich budete pripravovať. "Čím je čerstvejšie vajíčko, tak to vnútro ostane pekne v kuse," varuje farmár Teodor Soós. Ak obchod nepredá vajíčka do 21 dní, musí ich stiahnuť z predaja. Aj farmár má jasný názor v tom, dokedy sú vajíčka čerstvé. "Do dvadsať dní, to je môj názor," uviedol Soós.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články