Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hydinári umelo vylepšujú žĺtky. Vajíčka nám tak vraj viac chutia
Zdielať na

Hydinári umelo vylepšujú žĺtky. Vajíčka nám tak vraj viac chutia

V obchodoch nenájdete iba vajíčka sliepok, ktoré si spokojne behajú po veľkom dvore a zobú na čerstvom vzduchu. Ak ste však také domáce vajce dlho nevideli, rozdiel si možno ani nevšimnete, hlavne že je tam bielok i žĺtok. Nenechajte sa však oklamať, potravinári dokážu žĺtok zafarbiť, hoci sliepkam vo veľkochove chýbajú prirodzené látky, ktoré toto zafarbenie spôsobujú.

Boli by omnoho bledšie

Kým sa sliepka, ktorá behá voľne po dvore, môže nazobať zelenej trávy a zniesť krásne vajíčko s oranžovým žĺtkom, sliepkam chovaným vo veľkochovoch musia vajíčka dofarbovať. Ak by sliepky v klietkach vitamíny totiž nedostávali, ich vajcia by boli omnoho svetlejšie. Hydinári im preto pomáhajú betakaroténom a kukuricou.

V minulosti sa prifarbovalo aj syntetickými farbivami. Umelé farbivá sú však dnes zakázané. Kým sú pridané zložky v krmive prírodné, farbenie vajcového žĺtka pre nás neznamená žiadne riziko a praženicu môžeme zjesť bez obáv.

Rovnaké výživové hodnoty

Gazdinky sú na farbu vajec citlivé a hydinári ich radšej prifarbia, lebo sa boja, že by ich ľudia nekupovali. Väčšina zákazníkov však ani netuší, že vajcia v regáloch sú prifarbované.

Dobre farbí výťažok z papriky či paradajky alebo povolené potravinárske farbivá. V prípade vajec však naozaj neplatí - čím žltšie, tým lepšie. Rovnaké výživové hodnoty má svetlé aj oranžový žĺtok.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO. 

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy