Zatiahnuté
12°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Konské mäso už aj na Slovensku. V lasagniach...
Zdielať na

Konské mäso už aj na Slovensku. V lasagniach...

BRATISLAVA / Konské mäso je už aj na Slovensku! Do skladov a na predajné pulty sa dostali lasagne, v ktorých českí kontrolóri potvrdili konskú DNA. Naši veterinári sú od rána v teréne. Podozrivé produkty sťahujú z predajní.

Dostalo sa k nám 2200 balení

Lazane s bolonskou omáčkou, v ktorých našli konskú DNA českí inšpektori, sa dostali aj na Slovensko. Rovnakú šaržu výrobkov, akú kontrolovali v Česku, dodala firma Bidvest aj na Slovensko. Na náš trh sa dostalo 2200 balení, píše Sme.sk.

Veterinári zatiaľ vyšetrili iba osem odobratých vzoriek a tie boli s negatívnym výsledkom. Tovar ale predbežne sťahujú z predajných miest a distribútori dostali až do odvolania červenú. Treba ale ešte preveriť ďalších 50 vzoriek.

Česká potravinárska inšpekcia našla v plzenskom Tescu lasagne, ktoré obsahovali konské mäso namiesto hovädzieho. Reťazec už výrobky značky Nowaco stiahol z predaje. Za klamanie kupujúcich mu hrozí pokuta až tri milióny korún.

Pôvodom z Luxemburska

Kontrolóri odhalili koninu vo vzorkách mrazených potravín s hovädzím mäsom, ktoré odobrali v Čechách minulý týždeň. "V analyzovanej vzorke bola preukázaná konská DNA," povedal hovorca Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie (SZPI) Pavel Kopřiva.

Podľa neho bolo zatiaľ konské mäso odhalené v dvoch šaržiach lasagní s rajčinovou omáčkou značky Nowaco. Výrobky pochádzajú z Luxemburska. Inšpekcia upozorňuje, že konské mäso žiadnemu stravníkovi neuškodí, ale ľudia nesmú byť klamaní v tom, čo jedia.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SZPI

Súvisiace články

Najčítanejšie správy