Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nie je vajce ako vajce. Falšovanie potravín na dennom poriadku
Zdielať na

Nie je vajce ako vajce. Falšovanie potravín na dennom poriadku

SLOVENSKO / Falšovanie potravín je zdá sa omnoho rozsiahlejšie, ako si vieme predstaviť. Šokujúce informácie o konskom mäse striedajú nepraví BIO vajíčka. Obvinených z podvodu je až 200 slepačích fariem v Nemecku, Holandsku a Belgicku. Nachádzajú sa aj na našom trhu? Takto ich môžete rozoznať...

BIO vajce stojí 35 centov

BIO vajce je aj na na šom trhu drahšie, ako to normálne. "Bežné vajce stojí rádovo 15 centov, BIO vajce stojí 35 centov," hovorí chovateľ z Piešťan Pavol Jurík. Dvojnásobná cena teda rovná sa dvojnásobná kvalita. Ako teda v obchode či hypermarkete rozoznáte pravé a nepravé vajce? "Na škrupinke musí byť  vyznačené číslo 0," hovorí Jurík.

Tým ale vaše skúmanie priamo v obchode skončilo. Vizuálne totiž rozdiel nezistíte. "Pokiaľ je poctivé BIO, je produkované sliepkami, ktoré sa pasú vonku na tráve. Tieto sliepky dostávajú ako potravu BIO potravu. Taktiež pôvod sliepok musí byť už z BIO kuriatok," tvrdí chovateľ.

Zaručená kvalita? Pestujte sliepky doma

Pavol Jurík, ktorý má 20-ročné skúsenosti s chovom otvorene hovorí, čo naopak v iných vajciach ako sú tie BIO, nájdete. "Je prípustné, aby im bola pridávaná kŕmna zmes, ktorá obsahuje rôzne stimulátory znášky vajec napríklad," hovorí. 

Podľa smerníc majú BIO sliepky luxusný život. Tie s nemeckými certifikátmi však žili "hlava na hlave". Nemci tak idú odoberať licencie. U našich chovateľov sa toho báť nemusíme. "Dovoz na Slovensko sa realizuje z Poľska, Českej republiky, menej z Maďarska," uviedol riaditeľ Štátnej potravinovej a veterinárnej správy SR Jozef Bíreš. "Jednoznačne odporúčame, aby si kto má možnosť, choval sliepky dá. Keď to vajíčko produkujem doma, nebudem sebe dávať rôzne chemické prípravky," dodáva Jurík. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články