Polojasno
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Životopis ako výkladna skriňa. Dajte si pozor na chyby
Zdielať na

Životopis ako výkladna skriňa. Dajte si pozor na chyby

BRATISLAVA / Tri z piatich pracovných pohovorov na Slovensku stroskotajú pre nedostatočnú prípravu uchádzača. Štyri životopisy z piatich končia rovno v koši. Často sa v nich vyskytujú chyby, a nielen tie gramatické.

Úrady práce na Slovensku momentálne evidujú 80 000 nezamestnaných mladých ľudí do 25 rokov. "V poslednom roku pozorujeme stúpajúci trend, nakoľko v rovnakom období minulého roka bolo tých osôb v evidencii iba 67 000," uviedol hovorca Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Zeman.

Vyvarujte sa gramatických chýb

Podľa personalistov to nie je iba nedostatkom pracovných príležitostí. Svoju šancu mladí často premárnia už pri písaní životopisu. To, čo je pre niektorých samozrejmé je totiž pre absolventa úplná novinka. "Bol už aj opitý uchádzač a je to veľmi nevhodné hlavne, čo sa týka jeho prezentácie," uviedol Maroš Mucha, zástupca personálnej agentúry.

Personalisti dostávajú aj životopisy s gramatickými chybami. Kým u absolventov sú to ochotní ako tak tolerovať, u ľudí so skúsenosťami ide o vážnu chybu.

Životopis by mal mať maximálne dve strany

Životopis by mal byť maximálne na dve strany. Nájdu sa však aj adepti, ktorí ich dokážu napísať naozaj stručne. Chýbajú najmä akékoľvek údaje o pracovných skúsenostiach. Personalisti ocenia informácie o brigádach, absolvovaní kurzov alebo rôznych školeniach. "Čo je nevhodné napríklad, je napísať názov zamestnávateľa a typ pozície a bez ničoho. Určite je dobré rozpísať tam, za čo bol človek zodpovedný, čo mal na starosti, aké boli jeho kompetencie," dodáva Mucha.

U absolventov, u ktorých chýbajú akékoľvek pracovné skúsenosti je dôležitý motivačný list. "Napríklad uviesť tam, že robil diplomovú prácu, ročníkovú prácu a zaujíma ho daná téma a práve v tejto oblasti by chcel pôsobiť a berie to ako nejakú svoju pracovnú budúcnosť," tvrdí Mucha.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články