Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Summit G8 v Belfaste. Hovoriť sa bude najmä o Sýrii
Zdielať na

Summit G8 v Belfaste. Hovoriť sa bude najmä o Sýrii

BELFAST / Jedným z najstráženejších miest na planéte sa od dnešného rána stáva Írska metropola Belfast. Práve tam sa začal summit G8, teda stretnutie štátnikov najsilnejších krajín sveta!

Silných mužov sveta chráni ostnatý drôt

6,5 kilometra ostnatého drôtu tiahnúceho sa okolo luxusného golfového rezortu Eniskillen má štátnikov uchrániť od nájazdov demonštrantov, ako tomu bolo v minulosti. Miestami sa týči až do výšky 3,5  metra a vlastným telo ho bude permanentne chrániť 400 strážnikov. "Ak niekto poškodí cudzí majetok, bude zatknutý a na nejaký čas zadržaný. Tí, čo prichádzajú protestovať v mieri sú vítaní," upozorňuje policajný inšpektor Roy Robinson .

Vypočujú apel aktivistov?

Už niekoľko dní viaceré organizácie vyzývajú hlavy rozvinutých ekonomík, aby nezabúdali na životné prostredie a hladujúcich. "Chceme im pripomenúť, že svet potrebuje recept na odstránenie chudoby a daňových únikov. V rozvojom svete každý rok unikajú miliardy dolárov a to treba zastaviť," vyzýva Emma Seeryová, kooridnátorka kampane pre Oxfam. Tento krok aktivisti očakávajú od prezidentov Veľkej Británie, Nemecka, Francúzska, Talianska, Japonska, Kanady a Ruska. Pri pohľade na závery uplynulých stretnutí sa však podobné nádeje črtajú ako prehnane optimistické.

Rozdielne názory na konflikt v Sýrii, ale spoločný záujem

Ešte pred začiatkom schôdzky na najvyššej úrovni sa súkromne stretli ruský prezident Vladimír Putin a britský premiér David Cameron. V Londýne rokovali o situácii v Sýrii, ktorá  má byť aj jedným z hlavných bodov samotného summitu. "Máme rozdielne názory na to, čo sa v Sýrii stalo a kto zavinil aktuálny stav. Obaja však vnímame humanitárnu tragédiu, nebezpečenstvo nestability a extrémizmu. Obaja chceme mierovú konferenciu a koniec vojny," zdôraznil David Cameron.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy