Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
G8: Balónový protest za problémy sveta
Zdielať na
Zahraničie

G8: Balónový protest za problémy sveta

Protest sa koná dnes v Japonsku, pred nadchádzajúcim summitom G8

V hlavnom meste Hokkaida, Sapporo budú od pondelka do stredy diskutovať vodcovia Veľkej Británie, Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska, Ruska a Spojených štátov amerických o problémoch týkajúcich sa stúpajúcich cien jedla a pohonných látok, klimatických zmien a vývoja v Afrike. Japonsko prizvalo tiež ďalších osem krajín vrátane Brazílie, Číny či Indie.

Aktivisti z ôsmich krajín držali plagáty a stáli s maskami vodcov, napríklad v maske Georgea W. Busha, uprostred balónov, pričom požadujú, aby sa vodcovia svetových veľmocí nutne a vážne pustili do problémov sveta. Organizácia NGO informovala, že na internete zozbierala vyše milión želaní od ľudí na celom svete, aby G8 venovala pozornosť klimatickým zmenám, nedostatku jedla, bezplatným zdravotným službám, lepšiemu vzdelaniu a podobne.

"Realitou je, že v Afrike každý jeden deň zomiera 6.000 ľudí na HIV/AIDS, ďalších 7.000 na maláriu, 2-3.000 na tuberkulózu. Ak by sa takéto čísla týkali Ameriky alebo Európy, sme presvedčení, že by G8 okamžite našla peniaze na ich riešenie. My chceme vidieť rovnakú mieru naliehavosti a dôležitosti," povedal Kumi Naidoo, spolupredseda skupiny, účastnej na proteste, z Južnej Afriky.

Zdielať na

Najčítanejšie správy