Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovákov trápi nezamestnanosť a pritom nám chýba 10 000 IT-čkárov
Zdielať na

Slovákov trápi nezamestnanosť a pritom nám chýba 10 000 IT-čkárov

BRATISLAVA / Informatici. Aj v čase, keď voľné pracovné miesta takmer neexistujú, je o takýchto odborníkov veľký záujem. Na Slovensku v súčasnosti chýba až 10 tisíc IT-čkárov s praxou. Pritom už 40 tisíc ľudí vo svete počítačov u nás už pracuje. Odborníci tvrdia, že IT-čkárom so slušným platom sa môže stať aj človek, ktorý nie je perfektný v matematike či programovaní.

Prax je atribútom uplatnenia sa na trhu

Slovenskému trhu vraj chýbajú IT-čkári, ktorí by okamžite po odchode zo školy mohli nastúpiť do práce. "Firma, nielen naša, ale mnoho ďalších na Slovensku, musí často stráviť 2-3 mesiace, aby dostala toho človeka na prevádzkovú teplotu. Vtedy on začne byť výkonný a začne tú investíciu vracať," opisuje vedúci stratégie vývoja a inovácií Martin Dzbor.

Prax je teda prvoradým atribútom na uplatnenie sa na trhu. Preto je dôležité, aby to fungovalo takto. "Priemysel spolupracuje s akademickou sférou. Privátna sféra s verejnou a so vzdelávacou sférou," informuje programový manažér František Jakab.

IT-čkári patria k tým lepšie zarábajúcim

Vzorom toho je Peter, ktorý pred 4 rokmi už ako študent začal pracovať na projekte nasadenia informačných technológii v doprave. Teraz pomáha ďalším študentom získať potrebnú prax.

"Vzťah k technickým, racionálnym veciam, ten by tam mal byť," tvrdí rektor STÚ Robert Redhammer. Ten môžu deti získať aj jednoduchou prácou s informačnými technológiami ako napríklad s mobilmi a počítačmi. Do niektorých predškolských zariadení im preto kupujú tablety.

Ruka v ruke s chuťou a praxou ide aj výška platu. IT-čkári na Slovensku síce nezarábajú toľko ako ich kolegovia v zahraničí, ale doma patria k tým lepšie zarábajúcim.

Téme sa venuje reportér Ján Baček. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy