Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vláda chce zmazať polovicu starých exekúcií
Zdielať na

Vláda chce zmazať polovicu starých exekúcií

BRATISLAVA / Vlani sa Slovensko zaoberalo Mečiarovými amnestiami, tento rok to zrejme budú amnestie exekučné. Vláda chce vymazať asi polovicu starých exekúcií, ktoré sa už roky nedarí vymáhať. Vydýchnuť by si tak mali nielen dlžníci, ale aj preťažené súdy.

Slovenské súdy sú doslova zavalené exekúciami. Aspoň jednu má na krku takmer každý piaty Slovák. Vláda preto už od minulého roka hovorí o tom, že spustí veľké exekučné amnestie.

Tie by mali predovšetkým odľahčiť súdy, aby sa už nezaoberali nevymožiteľnými pohľadávkami a mohli sa venovať dôležitejším veciam, ktoré popri exekúciách nestíhajú. "Exekučná amnestia by mohla urýchliť proces ukončenia konaní, v ktorých sa dnes reálne nevymáha roky ani euro," hovorí Lucia Žitňanská, ministerka spravodlivosti. 

Viac ako tri a pol milióna

Už pol roka chodia všetky nové exekúcie výlučne na súd do Banskej Bystrice, no tých starých je vo všetkých kútoch Slovenska viac ako 3 a pol milióna. Časť z nich už ľudia riešia cez osobné bankroty. Tie schvaľujú aj exekútori, naopak amnestie považujú za nesystémové a zneužiteľné. "Evidujeme množstvo dlžníkov, ktorí prestávajú platiť dlžoby a vyčkávajú, či v ich prospech bude vyhlásená amnestia," vraví hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov, Stanislava Kolesárová. 

Nie je exekúcia ako exekúcia 

Podľa ekonóma je potrebné rozlišovať, z akých dôvodov vznikla exekúcia, ale aj to, koľko ich jeden dlžník má. "Jedna exekúcia môže vzniknúť náhodu nezaplatením jednej splátky, často aj úrady pristupujú k exekúcii bez predošlej komunikácie. Sedem exekúcií je už prístup k financovaniu vlastného života," vysvetľuje ekonóm Radovan Ďurana.

Ministerstvo zatiaľ nechce prezradiť, koho všetkého by sa amnestie mohli týkať. Známe je len to, že sa nimi môže škrtnúť až polovica z 3,6 milióna exekúcií.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy