Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slováci často šetria neefektívne, ale sú rekordmani
Zdielať na

Slováci často šetria neefektívne, ale sú rekordmani

BRATISLAVA / Kto šetrí, má za tri, hovorí sa. No verili by ste tomu, že priemerný šetriaci Slovák to má mesačne až za 90? Presne toľko eur sme schopní odložiť si z výplaty po uhradení všetkých nákladov. V našom regióne sme sa v tomto rebríčku zaradili k rekordérom. Mnohí však šetria neefektívne...

Sporiace účty sú najpopulárnejšie

Buď je ich málo alebo nám potom spôsobujú hlavybôl, kam s nimi. S peniazmi sú len problémy. Ideálne je nezabúdať na horšie časy. "Treba vyberať sporiaci produkt pre každého človeka individuálne," hovorí finančný sprostredkovateľ Ján Porázik.

Najpopulárnejšie sú na Slovensku sporiace účty, životné a kapitálové poistky či dôchodkové pripoistenie. Sporenie do pančuchy sa tak postupne vytráca, aj keď peniaze v hotovosti alebo v domácom trezore ešte stále drží približne tretina Slovákov.

Zabezpečenie pre prípad núdze

U týchto peňazí je istota, že sa v skrini, či sejfe sami nerozmnožia. Smutné však je, že väčšinu Slovákov tento aspekt vôbec nemrzí. Nech ich už umiestnia kamkoľvek, na prvom mieste je bezpečnosť. "Až 94 % ľudí uviedlo, že sporia kvôli tomu, aby mali zabezpečenie pre prípad núdze," hovorí ekonomická analytička Mária Valachyová.

"Prieskum nám potvrdil, že Slováci sa veľmi nezaujímajú o výšku úrokovej sadzby na svojom sporiacom produkte. Vie ju iba približne tretina opýtaných," tvrdí hovorkyňa Slovenskej Sporiteľne Marta Cesnaková. "Nie každý tomu prikladá takú vážnosť ako by bolo potrebné a je to finančnou gramotnosťou Slovenska" dodáva finančný sprostredkovateľ.

Týka sa to najmä mladých do 29 rokov. Aj oni však prispievajú k tomu, že v otázke sporenia sme takmer nedostihnuteľní. "Priemerná suma, ktorú si SLovák odkladá bokom je 90 eur, čo je o 2 eurá viac ako vlani," dodala Cesnaková.

Pri výške našich príjmov je priam neuveriteľné, koľko dokážeme mesačne ušetriť a v rámci regiónu nás predbehli len Rakúšania. Netreba však zabúdať na detail, že ich priemerný ročný príjem je štvornásobne vyšší ako ten náš. Ani to by nás však nemalo odradiť, pretože čert nikdy nespí a nikto nevie, kedy bude potrebné siahnuť do zásob. "Ideálna výška rezervy je vo výške troch až šiestich mesačných platov," dodal Ján Porázik.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy