Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Takto ušetríte na vodomeroch 90 eur
Zdielať na

Takto ušetríte na vodomeroch 90 eur

BRATISLAVA / Takmer 100 tisíc eur vytiahli vodári z našich vreciek pre slabú zimnú údržbu vodomerov. Vykonať si ju pritom musí každý majiteľ domu, záhrady či chaty. Tu je návod na to, ako môžete ušetriť približne 90 eur.

Vypustite vodu z vodovodného systému

"Minulú zimu sme mali 1 100 prípadov výmeny vodomeru z dôvodu poškodenia mrazom," hovorí vedúca oddelenie výmeny vodomerov. A to sú čísla len z bratislavského kraja. Pritom čo sa týka zimnej údržby vodomerov stačí málo. Ak sa teda váš vodomer nachádza nad zemou, zbystrite teraz pozornosť a úderom prvých mrazov vykonajte nasledovné.

"Najjednoduchšie je vypustiť vodu z vodovodného systému tak, že pred vodomerom je ventil, ktorý uzatvoríme a za vodomerom z odvodňovacím ventilom vodu vypustíme," vysvetľuje Zdena Volárová.

Pomôže aj starý paplón

Ak však máte jednoduchší vodomer bez akýchkoľvek ventilov, údržba je o to ľahšia. "Treba použiť  polystyrén na zateplenie vodomera, alebo tkaninu, igelitové vrecko, alebo prinajhoršom starý paplón," tvrdí Volárová.

Predísť týmito krokmi tak môžete prasknutiu skla a tiež prasknutiu hlavy vodomeru s únikom vody. v oboch prípadoch je  totiž nutná výmena vodomeru  a zaplatíte ju vy. "Ak nastane porucha, môže ju sprevádzať únik neodstavenej vody a keď prejde vodomerným zariadením, majiteľovi je účtovaná jej spotreba. Výmena vodomeru z viny zákazníka vyjde na 90 eur a 50 centov," informuje hovorca BVS Zenon Mikle.

Ak sa však váš vodomer nachádza v šachte minimálne 1 a pol metra hlboko, robiť nemusíte nič, skontrolovať stačí len doliehanie krytu na šachte.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy