Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
FOTOGALÉRIA. Takto sa sťahujú osadníci z Letanoviec
Zdielať na

FOTOGALÉRIA. Takto sa sťahujú osadníci z Letanoviec

LETANOVCE / Po takmer desiatich rokoch sa Rómovia z osady pri obci Letanovce, okres Spišská Nová Ves, začali sťahovať do nových priestorov v lokalite Strelník. Starosta obce Michal Urban novinárov informoval, že sťahovanie sa začalo v utorok a potrvá približne dva týždne.

840 osadníkov na 6 hektárov

Do takmer sto bytových jednotiek na ploche asi šesť hektárov by sa malo celkovo presťahovať takmer 840 osadníkov z lokality Letanovský mlyn.      

"Začali sa podpisovať oficiálne nájomné zmluvy a odovzdávať kľúče jednotlivým rodinám. Dodnes sa podpísali zmluvy s asi 30 nájomníkmi, pričom podmienkou na podpísanie zmluvy bolo zloženie zábezpeky vo výške 150 eur, prísľub, že budú spolu bývať aspoň dve rodiny, a že zbúrajú starú chatrč. Verím, že všetko dopadne dobre a títo obyvatelia sa konečne dočkajú nových príbytkov," uviedol Urban s tým, že v poslednej fáze sa tu vybudovali ešte dve studne, zakúpili sa vodomery, dobudovala sa príjazdová komunikácia, elektrické prípojky a zastávka autobusu.

Nájomné bude vo výške 50 eur

Obyvatelia si už začali svoje príbytky upravovať podľa vlastných predstáv, maľujú, dorábajú podlahy a zariaďujú si byty nábytkom. Na sťahovanie sa podľa ich slov tešili. "Nájom, ktorý by sa mal pohybovať okolo 50 eur, v týchto bytoch ideme riešiť cestou osobitného príjemcu u tých rodín, ktoré sú v hmotnej núdzi cez príspevok na bývanie. Veríme, že sa nám s úradom práce podarí dorobiť aj tieto zmluvy a tak budeme vedieť nájomné a aj časť na vodu, vykryť z toho príspevku na bývanie a budú bývať takpovediac zadarmo," dodal Urban.

S realizáciou projektu novej osady sa začalo ešte v roku 2004, trvalo dlhých viac ako deväť rokov, kým sa pristúpilo k samotnému sťahovaniu. Celkové náklady na nový areál sa vyšplhali na 3,6 milióna eur, z toho asi 600 000 eur investovala obec, čím sa však minimálne na 30 rokov zadlžila.

Téme sa venuje reportér Matúš Gavlák. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy