Jasno
18°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Storočná, tisícročná voda. Viete o čo ide?
Zdielať na

Storočná, tisícročná voda. Viete o čo ide?

BRATISLAVA / V súvislosti s vysokou hladinou sa často hovorilo o 100-ročnej či 1000-ročnej vode. bežný človek ale asi nevie, čo tie výrazy presne znamenajú. Aj vy sa strácate v číslach, ktoré sa na vás hrnú v súvislosti s povodňami? Zlievajú sa Vám výrazy ako kulminácia, prietok a podobne? Urobte si v nich poriadok raz a navždy...

Storočný prietok

"Ja by som chcela podotknúť, že nejde o storočnú vodu, ide o storočný prietok. Sa opakuje vlastne len raz za sto rokov. Takisto hovoríme o tisícročnej vode - je to prietok, ktorý sa opakuje raz za tisíc rokov. Je to vypočítané z maximálnych kulminácií, ktoré sme doteraz zamerali," uviedla hydrologička SHMÚ Zuzana Danáčová.

Prietok je množstvo vody, ktoré pretečie za jednu sekundu nejakým sledovaným miestom. "V Bratislave je storočný prietok 11 000 kubíkov za sekundu. Včera (štvrtok, pozn.red.) sme sa dostali skoro na hodnotu 100-ročného prietoku," hovorí hydrologička.

V centre Bratislavy historické pripomienky

Na vodomernej stanici na bratislavskom nábreží si môžete pozrieť aj hodnoty prietokov a hladiny Dunaja z historických povodní. V centre Bratislavy je niekoľko pripomienok toho, ako vysoká voda počas storočí ohrozovala mesto.

Nestačí však hovoriť o výške hladiny. "Závisí to od profilu koryta, ak je zanesené, tak sa zmestí oveľa menej vody. Tuná je pohyblivé dno, ten Dunaj sa skôr prehlbuje. To môže znamenať, že ten istý prietok sa zmestí do hodnoty toho vodného stavu, ktorý je teraz," dodala Danáčová.

Povodňové spravodajstvo na jednom mieste. ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy