Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slováci a platobné šeky? Máme radšej nové technológie
Zdielať na

Slováci a platobné šeky? Máme radšej nové technológie

BRATISLAVA!NEW YORK / Máme kreditky, siete rýchleho občerstvenia, sviatok Svätého Valentína i Halloween. Je toho dosť z ďalekej Ameriky, čo sme prevzali a už si na to zvykáme. Nie všetko spoza veľkej mláky sa však u nás uchytilo. Napríklad také platobné šeky.

USA: K účtu rovno aj šeková knižka

Američania takýto šek jednoducho vypíšu, odovzdajú a majú zaplatené. Na Slovensku ich ledva nájdeme. "Šeky používame, keď nechceme pri sebe nosiť veľa peňazí. Keď platíme nájom, hypotéku alebo si kupujeme auto," hovorí Američan Andrew. "Ten, kto má bankový účet, tak automatický má aj šekovú knižku," hovorí reportér TV JOJ Maroš Kočan.

Dôvod, prečo sú u nás platobné šeky asi podobnou raritou ako v Amerike milované telefónne odkazovače je prostý. "V našej banke už takúto službu niekoľko rokov nenájdete. Klienti o ňu nemali záujem," uviedol hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer.

Pri troche snahy sa však dá nájsť aj banka, kde šeky preplácajú. "Áno je to možné samozrejme urobiť aj na Slovensku. Podmienkou je, aby mal klient založený bežný účet a môže vykonávať tieto operácie," uviedla Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.

Preplácanie šekov zo zahraničia

O šeky však musíte vopred požiadať. Na pobočkách ich totiž bežne nedržia. Častejšie sú dokonca situácie, kedy si Slováci nechávajú preplácať šeky zo zahraničia. Trvá to však 6 - 8 týždňov a banka si sťahuje asi 1 percento z preplácanej sumy. "Nie je to praktické, lebo musíte ísť do banky," myslí si Bratislavčan.

Platobné šeky sú jednou z najstarších foriem platidla. Ich história dokonca siaha až do starovekého Ríma. Dnešnej generácii sa páčia skôr iné technológie. "Nová generácia používa skôr smartfóny, kde môže používať karty," hovorí Kočan.

"Nové technológie sa rýchlo zavádzajú do praxe a potom tie staršie, ako napríklad šeky, už nie sú potrebné," dodáva Frimmer.

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy