Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Vláda zmrazí platy politikov, sľubuje po tlaku Kažimír
Zdielať na

Vláda zmrazí platy politikov, sľubuje po tlaku Kažimír

BRATISLAVA / Platy politikov, sudcov či prokurátorov by mali zostať zmrazené. Takúto novelu zákona vo štvrtok predložil poslanec Daniel Lipšic. Ak by však parlament tento návrh neschválil a neprijal by ani vládny návrh, mzdy ústavných činiteľov by od januára mohli narásť o stovky eur.

Kažimír: Lipšic by sa mal vyhnúť trápnostiam

Ako vo štvrtok povedal minister financií Peter Kažimír novinárom, návrh na zmrazenie platov je zapracovaný v návrhu štátneho rozpočtu na rok 2014. Kažimír tak reagoval na štvrtkové vyhlásenia Daniela Lipšica, podľa ktorých by sa poslancom NR SR mali zvýšiť príjmy na budúci rok o približne 800 eur. Poslanci si majú prilepšiť na mzdách, náhradách, príspevkoch na asistentov a kanceláriu 800 eur mesačne.

NOVA preto do parlamentu predložila návrh novely zákona o platových pomeroch ústavných činiteľov, ktorým chce zabrániť valorizácii príjmu poslancov NR SR, ale aj sudcov a prokurátorov. "Je to príklad, ako neuveriteľná snaha zaujať za každú cenu pomúti rozum. Odporúčam Lipšicovi, aby sa vyhol trápnostiam," vyhlásil Kažimír.

Lipšic: Vláda predstiera solidaritu...

Vláda podľa Lipšica rada predstiera solidaritu, ale zdravotné sestry nechá stanovať pred úradom vlády, pričom pracujú za smiešne mzdy. Vláda garantuje ceny plynu a poslanci si majú prilepšiť na mzdách a náhradách 800 eur mesačne. Zároveň pripomenul, že od vypuknutia krízy sa platy ústavných činiteľov zmrazovali. "Je to správne, je to prejav solidarity," povedal s tým, že prvý takýto návrh podal on ako opozičný poslanec už na jeseň v roku 2008. Vláda mala podľa Lipšica dosť času pripraviť takýto návrh, ale neurobila to.

Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec tvrdí, že v žiadnych materiáloch nenašiel zvyšovanie platov ústavných činiteľov. Zmrazenie platov je podľa neho správne. Zároveň upozornil, že podľa ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti do 31. decembra 2017 platí, že ak výška dlhu dosiahne 53 percent podielu na hrubom domácom produkte a zároveň nedosiahne 55 percent tohto podielu, znížia sa platy členov vlády na úroveň ich platov v predchádzajúcom rozpočtovom roku.

"Vláda tento rok prekročila ďalšiu hranicu zákona. Dlh dosahuje 54,9 percenta," uviedol Štefanec s tým, že zákon síce nehovorí o poslancoch NR SR, ale s nimi súvisí, pretože napríklad plat člena vlády sa odvíja od platu poslanca NR SR.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články