Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Fico zakázal zisk poisťovniam, Slovensko zaplatí 22 miliónov €
Zdielať na

Fico zakázal zisk poisťovniam, Slovensko zaplatí 22 miliónov €

BRATISLAVA / Nemecký súd nedal za pravdu Slovensku. Štát musí zaplatiť za škodu zo zákazu zisku poisťovní z čias prvej Ficovej vlády. Najvyšší spolkový súd Nemecka konštatoval, že rozhodnutie arbitrážneho súdu o odškodnení bolo v poriadku. Ako prvý o tom informoval denník Sme.

Musíme zaplatiť 22 miliónov!

Slovensko tak musí zaplatiť 22 miliónov eur ako odškodné a tri milióny za súdne trovy holandskej spoločnosti Achmea, vlastníkovi najmenšej slovenskej poisťovne Union.

Slovensko po rozhodnutí arbitráže odmietlo zaplatiť s vysvetlením, že arbitrážny súd o veci nemá právo informovať. Najvyšší spolkový súd Nemecka to však vidí inak. Denník Sme o tom informoval advokát Andrej Leontiev, partner advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c. 

"Išlo tu o poslednú inštanciu po tom, ako rozhodcovský súd tzv. medzinárodným nálezom potvrdil, že má právomoc rozhodovať predmetný spor a po tom, ako toto rozhodnutie potvrdil aj Vyšší krajinský súd vo Frankfurte," skonštatovali pre Hospodárske noviny právnici Andrej Leontiev a Radovan Pala z medzinárodnej kancelárie Taylor Wessing e/n/w/c, ktorí o rozhodnutí informovali.

Zablokované účty Slovenska

Luxemburský súd 23. mája nariadil zablokovanie 29,5 mil. eur slovenských aktív, na ktoré vykonáva exekúciu holandská spoločnosť Achmea, vlastník zdravotnej poisťovne Union. Informoval o tom hovorca spoločnosti Achmea Bert Rensen.

Ako pokračoval, peniaze, ktoré sú aktuálne na viacerých bankových účtoch v Luxembursku, majú byť uložené na špeciálnom bankovom účte tak, aby boli mimo dosahu Slovenskej republiky. "Po úspešnom ukončení príslušných právnych krokov v Luxembursku budú finančné prostriedky vyplatené spoločnosti Achmea," uviedol Rensen.

Exekúcia na slovenské aktíva nasleduje po tom, čo v decembri minulého roka medzinárodný arbitrážny súd rozhodol, že Slovensko porušilo bilaterálnu investičnú dohodu s Holandskom a uložil SR povinnosť zaplatiť poisťovni Achmea náhradu škody za zákaz zisku zdravotných poisťovní z roku 2007 vo výške 22 mil. eur, ako aj uhradiť tri mil. eur za trovy konania. VIAC TU. 

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články