Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Zaplatí Slovensko 22 miliónov? Je to len humbuk, tvrdí Kažimír
Zdielať na

Zaplatí Slovensko 22 miliónov? Je to len humbuk, tvrdí Kažimír

BRATISLAVA / Rozhodnutie nemeckého súdu, že Slovensko bude musieť zaplatiť spoločnosti Achmea 22 miliónov eur nie je také dramatické a všetci okolo toho robia humbuk. Tvrdí to minister financií Peter Kažimír. Platiť vraj ešte nemusíme.

Kažimír: Je to ako z rádia Jerevan

"Platiť právnikovi 20 miliónov za to, že nás zastupuje v spore v hodnote 25 miliónov, to je čisté šialenstvo," tvrdí Richard Sulík. "No to, čo som včera čítal a počul, to bolo ako z rádia Jereven. Pretože nemecký najvyšší súd neprijal rozhodnutie, prijal návrh rozhodnutia," uviedol minister financií Peter Kažimír.

Šéf rezortu financií však kroky o ďalšom postupe Slovenska neprezradil. Vraj preto, aby sa o tom náš súper, teda holandský majiteľ poisťovne Union nedozvedel. A ani ministerstvo zdravotníctva si z rozhodnutia nemeckého súdu zatiaľ ťažkú hlavu nerobí. "Je to rozhodnutie len procesného charakteru a nemá nijaký dopad na súčasný stav ani na súčasný stav financií," uviedla šéfka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Budeme musieť platiť, tvrdia experti

Opozícia aj experti na právo stoja však presne na opačnej strane barikády. Slovensko podľa nich jednoducho bude musieť s najväčšou pravdepodobnosťou platiť. "Tam vidím tie šance ako minimálne," hovorí právny expert Andrej Leontiev. "Po rozhodnutí nemeckého súdu je šanca Slovenska zvrátiť prehranú arbitráž blízka k nule," dodáva poslanec Viliam Novotný (SKDÚ-DS).

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy