Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
VAROVANIE! Virtuálna mena Bitcoin je bez kontroly!
Zdielať na

VAROVANIE! Virtuálna mena Bitcoin je bez kontroly!

BRATISLAVA / Virtuálnej mene známej ako "bitcoin" sa v týchto dňoch mimoriadne darí. Vo štvrtok jej kurz dosiahol rekordnú hranicu. Národná banka Slovenska však pred bitcoinovým šialenstvom varuje. Upozorňuje na to, že mena nepodlieha žiadnej kontrole.

Bitcoin je k dispozícii v limitovanom množstve

Ešte v júli sa predával jeden bitcoin za 7 dolárov. Teraz sa predáva za neuveriteľných 1 073 amerických dolárov. Podľa finančníkov za to môže najmä to, že na rozdiel od iných mien, je bitcoin k dispozícii v limitovanom množstve. VIAC TU. 

"Nikdy nebude viac bitcoinov ako 21 miliónov. Z tohto pohľadu je bezpečnejšie mať radšej bitcoin ako euro alebo dolár, kde centrálne banky tlačia milióny týchto mien," hovorí analytik TRIM Broker Ronald Ižip.

Popularita virtuálnej meny sa dokonca postarala o to, že vo finančnom svete začíta platiť "bitcoin nad zlato". "Bitcoin má v istom smere podobné vlastnosti ako zlato. V súčasnosti sme svedkami trendu, že investori skôr predávajú zlato a nakupujú bitcoiny," dodáva Ižip.

Budúcnosť virtuálnej meny však nevie s istotou predpovedať asi nikto. Bitcoin je totiž neriadená strela. "Bitcoin momentálne stabilný určite nie je, hýbe sa veľmi výrazne - veľmi výrazne rastie, veľmi výrazne klesá," hovorí analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.

V bitcoinoch nakúpite už aj v Bratislave

Platiť v bitcoinoch sa dá už aj v Bratislave. Vyzerá to tak, že zatiaľ to funguje dobre. "Boli tu páni a menili si 3 000 eur za bitcoiny. Záujem je veľký," potvrdzuje  obchodník s bitcoinom Martin Petrus. VIAC TU.

Národná banka Slovenska však pred bitcoinovými obchodmi varuje. "Virtuálne meny nemajú fyzickú protihodnotu vo forme zákonného platidla. Na výplaty prípadných náhrad za straty spôsobené týmito výmenami alebo nákupmi nie je žiaden zákonný nárok," vysvetľuje hovorkyňa Národnej banky Slovenska Petra Pauerová.

Téme sa venuje reportérka Slávka Dvořáková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy