Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bitcoin! Virtuálna mena, čo ohrozuje euro
Zdielať na

Bitcoin! Virtuálna mena, čo ohrozuje euro

BRATISLAVA / Viete, čo je to Bitcoin? Virtuálna mena, alebo platidlo budúcnosti. Nekontroluje ju žiadna centrálna banka. Nedá sa vystopovať, kto je vlastníkom peňazí a do pozornosti sa pomaly dostáva už aj Európskej komisii. Tá teraz analyzuje, či by táto virtuálna mena mohla narušiť finančnú stabilitu v eurozóne.

Hodnota meny

Hodnota jedného bitcoinu, teda virtuálnej meny, v poslednom čase prudko narástla. Momentálne je na úrovni 153 eur. Obavy má z nej aj Európska komisia, ktorá analyzuje aký dopad by mohlo mať jej používanie na stabilitu eurozóny.

Mena je totiž navrhnutá tak, aby bola úplne vyňatá spod politického dosahu. Nemá na ňu vplyv ani centrálna banka a ani žiadna vláda na svete.

Nákup cez internet

Inými slovami nedá sa regulovať ani kontrolovať. K bitcoinom sa môžete dostať napríklad v niektorých zmenárňach, ale hlavne cez internet.

Obavy z jej používania preto rastú nielen v Európskej komisii, ale aj v Európskej centrálnej banke, ktorá takisto upozorňuje na riziká s jej používaním.

Temná stránka meny

Silk road, je anonymný internetový obchod. Na tom by nebolo nič nezvyčajné. Avšak na tomto mieste sa dajú kúpiť tvrdé drogy ako heroín, kokaín alebo objednať vražda a inú trestnú činnosť. V stredu 2. októbra 2013 Federálny úrad pre vyšetrovanie FBI oznámil, že Silk Road vypli a zatkli jeho 29-ročného údajného majitela Williama Rossa Ulbrichta. Vo virtuálnom svete bol známy pod prezývkou "Dread Pirate Roberts". Práve bitcointom sa dalo na tejto nelegálnej stránke nakupovať. Fanúšikovia virtuálnej meny si myslia, že aj tento spor pomôže bitcoin zviditeľniť.

Zástancovia vidia v novom platidle výhody ako nižšie riziko podvodu a zvýšenie súkromia. Kritici oponujú, že anonymita ponúka priestor pre drogové transakcie, pranie špinavých peňazí a iným protiprávnym konaniam.

Anonymita

"Bitcoin je digitálna mena, ktorú môžu ľudia využívať rovnako ako hotovosť. Akurát ju nemusia mať pri sebe a môžu byť kdekoľvek na svete. Je to mena bez hraníc," vysvetľuje Marco Santori, obchodný právnik a predseda regulačného výboru Bitcoin. Dodal, že transakcie sú síce súkromné, nie sú však anonymné.

Bitcoin poplatky sú nižšie ako u väčšiny bánk a spoločností vydávajúcich kreditné karty, čo je atraktívne pre mnoho spotrebiteľov. "Vidím neďalekú budúcnosť. V nej majú ľudia skutočnú slobodu vo výbere meny a spôsobe obchodovania. Nebudú musieť platiť dolárom, môžu použiť bitcoin," dodal Marco Santori.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy