Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pozor! Internetom sa šíri nebezpečný vírus
Zdielať na

Pozor! Internetom sa šíri nebezpečný vírus

BRATISLAVA / V kybernetickom svete vraj útočí vírus tretej generácie. Šíri sa z Ruska a už napadol stovky počítačov na severe Európy. Problémy narobil aj Slovákom, ktorí v oblasti žijú, my sme sa s niektorými spojili. Po nedávnych správach o najhoršej počítačovej infekcii ide teda už o ďalšiu podobnú hrozbu.

Vírus požaduje peniaze

Nešíri sa vraj iba klasickými počítačmi. Hrozbou sú už vraj aj tablety či mobilné telefóny. Nemusí prísť emailom. Stačí kliknúť na nakazený link šíriaci sa napríklad na sociálnej sieti. Najnovšie sa šíri na severe Európy. Skúsenosť s ním má aj Slovák Peter, ktorý v Nórsku žije už niekoľko rokov. To čo sa mu dnes ráno objavilo na monitore jeho počítača, ho mimoriadne zaskočilo.

"Čítal som si noviny a ukázala sa mi stránka písaná po nórsky. Bola to správa od internetovej polície, ktorá žiadala, aby som zaplatil 300 eur a mám na to 100 hodín," opisuje svoju skúsenosť Peter Jánoš.

Hrozba z Ruska

Peter dokonca hovorí o tom, že tento vírus napadol a odinštaloval jeho antivírusový softvér a počítač má nefunkčný. O tejto hrozbe už dokonca informovala aj nórska tlač. "Dočítal som sa v nórskych novinách o tom, že táto hrozba prišla z Ruska a je to vírus tretej generácie," dodal Peter.

Zaujímavé je, že podobné infikácie sa už pred časom objavili aj u nás. Dokonca v slovenskej mutácii. Email vydávajúci sa za policajnú správu chcel bežných užívateľov okradnúť o peniaze. "V tomto prípade ide o neoprávnené podvodné vylákanie peňazí," povedal hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

Neplaťte podvodníkom

Experti na počítačovú bezpečnosť sa aj v tomto prípade domnievajú, že ide o niečo podobné. Tu je ich základné odporúčanie. "Neplatiť! Tu užívateľovi nehrozí nejaká strata dát, ani nič podobné," radí expert na kybernetickú bezpečnosť Peter Stančík.

Podľa kyberexperta je v prípade takéhoto hlásenia, pre laika najlepším a zároveň najjednoduchším riešením zatelefonovať na správne číslo a teda technikom. "V prípade už nainfikovaného počítača, je asi najjednoduchšou variantou, kontaktovať lokálnu technickú podporu a prípadne podporu daného antivírového riešenia," dodáva Stančík.

A ešte jedna rada od počítačového experta na záver. Odinštalovanie antivírusového systému si zabezpečte vlastným heslom. To si prinajhoršom napíšte na papier a odložte do zásuvky. Vírus si tak s antivírusovým systémom len tak ľahko neporadí.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články