Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ako lepšie vyhľadávať na internete? Vyskúšajte hashtag!
Zdielať na

Ako lepšie vyhľadávať na internete? Vyskúšajte hashtag!

BRATISLAVA / V dnešnej dobe hľadáme na internete užitočné a hlavne rýchle informácie. Stretli ste sa už s Hashtagom? Je to technologická vymoženosť, ktorá užívateľom sociálnych sietí môže spríjemniť život. Pomôže vám rýchlejšie vyhľadať to, čo potrebujete.

Čo je to hastag?

V uliciach sme zisťovali, či ľudia vedia o výraze hashtag. "Je to mriežka, ktorá sa používa pri volaní na mobile. Vyzerá to ako značka z mapy, možno krížiace sa koľajnice? Ten znak je na klávesnici, ale neviem na čo presne slúži. Je to z maďarčiny?"

Nie veru, z maďarčiny to nie je. Ide o mriežku, ktorá je v internetovom svete veľmi užitočná. Najmä ak niečo hľadáte! "Hashtag ako taký, má svoj začiatok v programovacích jazykoch," vysvetľuje šéfeditor spravodajského portálu Noviny.sk Martin Kovalík.

Šetrí čas

Mriežka, nazývaná aj "hastag", totiž funguje ako zvýrazňovač kľúčových slov. Stačí, ak pred kľúčové slovo vo vašom statuse na sociálnej sieti dáte tento znak a systém sám pospája váš status so všetkými ostatnými statusmi, ktoré toto slovo tiež obsahujú. Všetky si ich samozrejme môžete pozrieť na jednej kope. Vám, ako človeku, ktorý hľadá konkrétne informácie, to ušetrí more času a energie.

"Keď potrebujem vyhľadať informácie o aktuálnej udalosti, napríklad ako bol hurikán v USA, zadal som #hurikansandy a našiel som fotografie, videá svedkov a ich svedecstvá," hovorí Martin Kovalík.

Vyskúšajte to

A ešte jeden aktuálny príklad. Len pred pár dňami zomrel známy hudobník Lou Reed. Túto smutnú správu zakomponovali do svojich statusov na sociálnych sieťach mnohí fanúšikovia. Meno Lou Reed napísali aj so značkou hashtag. Každému, kto teraz bude hľadať informácie o tejto udalosti a klikne na mriežku, ukáže sociálna sieť všetko, čo ľudia v tejto súvislosti spomenuli. "Hashtagom si môžete filtrovať informácie, ktoré vás zaujímajú a nemusíte sa strácať v informáciách, ktoré su pre vás zbytočné," hovorí reportér Veľkých Novín Dárius Haraksin.

Kolega Daro pri tom o hastagu vie svoje. Narozdiel o nás, svojich kolegov, ho totiž používa aktívne a relatívne novu funkciu môže len odporúčať. "Čím viac ľudí to bude používať, tým väčší zmysel to bude mať," dodáva Dárius. Nezabudnite, vďaka mriežke sa môžete o cenné správy podeliť aj vy sami.

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy