Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Pozor na podvodné SMS, okradli už tisíce ľudí
Zdielať na

Pozor na podvodné SMS, okradli už tisíce ľudí

VARŠAVA, BRATISLAVA / Posielanie SMS-iek v dnešnej dobe nahrádzajú e-maily alebo správy na sociálnych sieťach. 23-ročný mladík za dva roky poslal zo svojho mobilu viac ako 50 tisíc správ. Mal jediný cieľ. Oklamať ľudí a získať od nich peniaze.

Chcel zarobiť na kredite

Presne 50 000 SMS-iek poslal istý Poliak zo svojho mobilného telefónu na rôzne čísla po celej krajine. "Jeho cieľom bolo zhromaždenie peňazí z dobíjania kreditu. Prostredníctvom SMS rosil o dobitie kreditu, pričom sa vydával za choré dieťa," upresnil hovorca poľskej polície Jacek Pytel.

Jeho cieľom bolo vraj nazhromaždiť si čo najviac kreditu, aby mohol potom od operátora požadovať jeho spätné vyplatenie. "Na túto činnosť využíval niekoľko desiatok mobilných telefónov a SIM kariet," dodal Pytel. Správy mal posielať od roku 2011. Viacerí ľudia ho už obvinili z podvodu."Časť osôb sa nechala nachytať a dobili mu takto kredit. Vyšetrovatelia zistili, že oklamaných bolo viac ako 1 800 ľudí," upresňuje hovorca poľskej polície.

Podvody aj na Slovensku

"Prokurátor už muža obvinil a za takéto konanie mu hrozí trest odňatia slobody od 4 do 8 rokov. Muž je momentálne stíhaný na slobode," uviedla Magdalena Zawara z prokuratúry v Lubnici. Podobné prípady sa ale stávajú aj na Slovensku. U nás sú ale SMS-iek v kurze skôr internetové zoznamovacie portály. Tu sa snažia takíto ľudia vymámiť od svojich obetí dobitie kreditu výmenou za sexuálne služby, alebo informáciou o tom, že robia zbierku pre svojho chorého súrodenca.

"Ak si dobiješ kredit, tak ti dám heslo od môjho albumu s pikatnými fotkami. Robím zbierku pre môjho bračeka, ktorý má detskú obrnu. Ak mu prispeješ, veľmi by si mu tým pomohol. Prosím." Aj takéto podvodné správy sa objavujú na zoznamovacích portáloch.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy