Polojasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Česi zneužili slovenských Rómov na podvody s dávkami
Zdielať na

Česi zneužili slovenských Rómov na podvody s dávkami

PRAHA, LONDÝN / Súd v britskom meste Nottingham odsúdil rodinný gang z Česka za podvody so sociálnymi dávkami, pri ktorých využíval väčšinou slovenských Rómov. Prisťahovalcom zabezpečovali ubytovanie a vybaviť všetko potrebné. Dávky, ktoré následne dostali, si podvodníci nechali. Gang si za peniaze nakúpila luxusné autá značky mercedes a BMW a hýrila v kasínach.

Jeden sa priznal

Tri ženy a dvaja muži vo veku 32 až 39 rokov podľa prokuratúry vytvorili systém, ako čo najviac vyžmýkať peniaze z britského systému. Jeden z členov skupiny sa k činu priznal, zvyšných štyroch súd uznal za vinných, aj keď porušenie zákona popierali.     

Informoval o tom server nottinghampost.com, na ktorý sa dnes odvolával český spravodajský portál Novinky.cz. Gang podľa obžaloby využíval "prídavkových turistov", predovšetkým Rómov zo Slovenska, ktorí majú v Británii právo pracovať a žiadať o dávky pre nízkopríjmových pracovníkov.  

Obrovská škoda

Každý člen gangu hral v podvode inú úlohu. Prisťahovalcom zabezpečovali ubytovanie, pomáhali im získať číslo sociálneho poistenia či založiť bankové konto, tlmočili im na úradoch. Dávky, ktoré úrady imigrantom v začiatkoch vyplácali, si gang nechával. "Prídavkoví turisti" sa potom vracali späť do vlasti. Britský denník Daily Mail na svojom webe doplnil informáciu, že finančný a colný úrad odhalil 124 bankových účtov, na ktoré od úradov odtieklo podvodníkom zo štátnej kasy približne 535 000 libier (632 000 eur).     

Rodina si za peniaze nakúpila luxusné autá značky mercedes a BMW a hýrila v kasínach. Súd v utorok 8. októbra odsúdil štyroch členov gangu za sprisahanie za účelom podvodu na finančnom a colnom úrade. Trestného činu sa dopúšťali od januára 2008 do apríla 2010. O výške trestu rozhodne 4. novembra, informoval web Novinky.cz.

Čo myslíte, oplatí sa pracovať? Niektorí ľudia na to majú prekvapujúco jednoduchú odpoveď - neoplatí. Istý muž, ktorý je hlavou viacdetnej rodiny, nedávno odmietol prácu, pretože by prišiel o výhody, ktoré má jeho rodina. A to sú oficiálne v hmotnej núdzi.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy