Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Lacnejšie hypotéky! Treba vedieť ako na to...
Zdielať na

Lacnejšie hypotéky! Treba vedieť ako na to...

BRATISLAVA / Už dnes sú úvery mimoriadne lacné. Čoskoro by však mohli byť ešte výhodnejšie. Ich osud má v rukách Európska centrálna banka, ktorá bude vo štvrtok rozhodovať o znížení základnej úrokovej sadzby. Už druhýkrát tento rok by mohla klesnúť a zastaviť sa na hranici štvrť percenta.

Nízke úroky

Nízke úroky by mali podnikateľov i domácnosti motivovať viac míňať a tým naštartovať zadretý motor európskej ekonomiky. "Napriek tomu, že sme sa dostali z recesie, tempo ekonomického rastu je nízke. Klesá inflácia, čo je veľmi negatívne a Európska centrálna banka musí niečo robiť," povedal analytik Trim Broker Ronald Ižip.

Klasické riešenie je znížiť sadzby, ktoré by sa mohlo prejaviť na zlacnení úverov. Otázne však je, či to ekonomike pomôže. "Môže sa to dotknúť nových úverov, ktoré budú ľudia ešte len čerpať," myslí si Maroš Ovčarik z portálu Finančná hitparáda.

Život na dlh

Stále viac Slovákov tak zrejme bude môcť ochutnať ako chutí život na dlh. Netreba však zabúdať, že časy lacných úverov sa môžu veľmi rýchlo skončiť. "Treba rátať s tým, že po uplynutí fixácie môžu byť úrokové sadzby vyššie a banka vám o 3-5 rokov ponúkne nové podmienky," radí finančný sprostredkovateľ Ján Porázik.

To, čo si môžeme dovoliť dnes, bude neskôr nad naše sily. Netreba však očakávať, že štvrť percentné zníženie základnej úrokovej sadzby spôsobí revolúciu v úveroch. "Úrokové sadzby na trhu, sú už relatívne prispôsobené veľmi nízkym sadzbám a priestor na ďalšie znižovanie sadzieb je skutočne minimálne," upozorňuje Ronald Ižip.

Sporenie verzus úver

"Základná sadzba ECB má najväčší vplyv iba na variabilnú úrokovú sadzbu, pričom takýchto úverov je minimum," dodáva Ján Porázik. Európska centrálna banka znižovala sadzby už začiatkom roka, no hypotekárne úvery na tento krok zareagovali presne naopak. Na cenu pôžičiek totiž vplýva viacero aspektov.

"Cenová politika bánk, konkurenčný boj, tých faktorov je tam veľmi veľa," vysvetľuje Maroš Ovčarík z portálu Finančná hitparáda. Nižšie úrokové sadzby sú však dvojsečná zbraň. Najmä tým, ktorí radšej šetria ako si požičiavajú, sa pri pohľade na sporiace produkty tlačia slzy do očí. Sporiť si v bankách totiž bude zrejme ešte nevýhodnejšie ako teraz.

Téme sa venuje reportér Michal Rybanský. INFORMÁCIE ONLINE TU.

tv joj

Súvisiace články