Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Pozor na úverovú pascu! Môže zničiť každého
Zdielať na

Pozor na úverovú pascu! Môže zničiť každého

BRATISLAVA / Slováci si zvykli žiť na úver a mnohé rodiny ich majú hneď niekoľko. Lenže pozor, aby ste sa nechytili do úverovej pasce! To je vtedy, keď si vezmete úver na to, aby ste splácali predchádzajúci úver a táto cesta často vedie k sebazničeniu. Rovanko tak si dajte pozor na to, či prijmete každú ponuku, ktorú od banky dostanete. Viacerí ľudia sa nestačili čudovať, prečo im banka ponúka další úver, hoci žijú iba z výplaty do výplaty.

Úverový kolotoč

Ak si chcete vziať hypotéku, banka si vás obrazne povedané preklepne od hlavy po päty. A keď konečne splníte všetky požiadavky banky a ledva ledva hypotéku splácate, o rok vám banka predschválili ďalší úver.

Banky tvrdia, že si klientov najprv podrobne preveria a až potom ponúkajú ďalší úver. Klientka nemenovanej banky je však prekvapená ako je možné, že ju s ďalším úverom vôbec oslovili, pretože zostatok na jej účte je horko ťažko 100 eur. "Nerozumiem tomu ako banka prišla na to, že som schopná okrem 400 eurovej hypotéky a 200 eurového nájomného splácať čo i len ďalší, 1 000 eurový úver," hovorí prekvapená klientka banky.

Schopnosť splácať

Hovorkyňa banky tvrdí, že to, že klientovi úver predschvália ešte neznamená, že ho aj dostane. "Príde na pobočku a na pobočke opäť posudzujeme jeho schopnosť splatiť úver. Pretože je aj v našom záujme, aby bol poskytnutý úver splatený," vysvetľuje hovorkyňa banky Ľubomíra Chmelová.

Predschválený úver väčšinou na čokoľvek je veľmi lákavý, no skôr než Vám peniaze vyplatia, pracovníčka banky si opäť preverí vašu schopnosť splácať úver.

Úprimnosť

"Tiež vychádzame iba s nami dostupnými dátami, čiže môže sa stať, že klient je v rozvodovom konaní alebo ho postihne nejaká zdravotná nepríjemnosť alebo stratí prácu," dodáva hovorkyňa banky Marína Masárová.

A tieto informácie by ste mali banke poskytnúť vy. Ak jej zamlčíte skutočnosti, o ktorých viete, že vám pri splácaní môžu robiť problémy a predschválený úver si zoberiete, nehľadajte potom vinníka v niekom inom.

Veľký záväzok

"Banka ako každý obchodník ponúkne svoj tovar alebo službu, ich službou je úver a snažia sa robiť tie úvery atraktívne aby ich ľudia kupovali. Samozrejme úver je záväzok a každý človek by mal zvážiť či ten úver potrebuje alebo nie," radí finančný konzultant Ondrej Faith.

Ak si úver predsa vezmete a po troch mesiacoch ho už nevládzete splácať, informujte o tom v prvom rade banku. Tá Vám vie výjsť v ústrety napríklad odložením splátok. "Ak sa nespláca akýkoľvek dlh, nastúpi exekúcia. Exekúcia ide najskôr na plat, ak plat nie je dostatočný ide na hnuteľný majetok. Pokiaľ tento nie je dostatočný, ide na nehnuteľný majetok," upozorňuje Ondrej Faith.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy