Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Za virtuálne peniaze nakúpite už aj v Bratislave!
Zdielať na

Za virtuálne peniaze nakúpite už aj v Bratislave!

BRATISLAVA / Paralelná mena, takzvaný bitcoin, ktorý nepodlieha žiadnej vláde ani centrálnej banke, už nefunguje len ako investícia. Postupne sa dostáva do bežného života. Za bitcoiny si napríklad môžete kúpiť jedlo v reštaurácii s rýchlym občerstvením už aj v Bratislave.

Už aj na Slovensku

Virtuálna mena, ktorú nevedia prelomiť ani tí najlepší hackeri sa až neuveriteľne rýchlo dostáva aj medzi ľudí. V Bratislave si už dokonca za ňu kúpite sendvič. Hodnota týchto peňazí neuveriteľne vzrástla a je veľmi kolísavá. Momentálny kurz je 385 eur za 1 Bitcoing. Istý Nór si napríklad pred štyrmi rokmi kúpil zopár Bitcoinov za 27 dolárov a teraz má na účte 980 000 dolárov.

Na Slovensku je zatiaľ jediná kamenná predajňa, kde sa dá za tieto virtuálne peniaze nakupovať. Všetko inak funguje cez internet. Na celom svete je asi 20 bankomatov Bitcoin ATM, cez ktoré si môžete tieto peniaze vymeniť. No a jeden už putuje aj do nášho hlavného mesta. Umiestnený bude v centre a vraj by mal byť plne funkčný do konca Novembra.

Čo je to Bitcoin

Bitcoing je virtuálna (digitálna) mena, ktorú v roku 2009 navrhol Satoshi Nakamoto. Je decentralizovaná. To znamená, že mena je totiž navrhnutá tak, aby bola úplne vyňatá spod politického dosahu. Nemá na ňu vplyv ani centrálna banka a ani žiadna vláda na svete.

Inými slovami nedá sa regulovať ani kontrolovať. K Bitcoinom sa môžete dostať napríklad v niektorých zmenárňach, ale hlavne cez internet.

Obavy z jej používania preto rastú nielen v Európskej komisii, ale aj v Európskej centrálnej banke, ktorá takisto upozorňuje na riziká s jej používaním.

Ako to funguje

Pomocou Bitcoinu je možné vykonávať peňažné transakcie kdekoľvek na svete a bez hotovosti. Bitcoin je sieť, kde sa transakcie šíria medzi jednotlivými aplikáciami nainštalovanými na počítačoch užívateľov. Peniaze sú uložené v "Bitcoin peňaženke" ktorú vlastníte len vy. Nedá sa zmraziť ani na ňu inak siahnuť. Môžete ju mať v počítači alebo na USB kľúči. Poplatky oproti komerčným bankám sú veľmi nízke. 

Bitcoiny môžete použiť na nákup rôzneho tovaru, či služieb. Môžete ho taktiež zameniť za svetové meny akými sú dolár alebo euro. Množstvo týchto virtuálnych mincí je dopredu určené a preto nie je možná inflácia. Maximálne množstvo je  21 000 000. Preto je aj toto nové platidlo terčom kritiky. Ľudia sa boja, že toto množstvo nemusí stačiť. Avšak súčasný Bitcoin môže byť deliteľný až ôsmimi. Keď zoberieme do úvahy že dnešný kurz (18.11.2013) je 1 Bitcoin = 385 eur alebo 519 dolárov, je k dispozícii obrovské množstvo tejto meny.

Avšak Bitcoin má aj temné stránky. Silk road, bol nelegálny internetový obchod, ktorý v októbri 2013 zrušila americká FBI. Predávali sa na ňom tvrdé drogy, zbrane a dokonca sa tam dala objednať aj vražda. A práve Bitcoing bola mena, ktorou sa tam dalo platiť. VIAC TU.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy