Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Veľké zdražovanie! Za mäsové výrobky zaplatíme o 50 percent viac
Zdielať na

Veľké zdražovanie! Za mäsové výrobky zaplatíme o 50 percent viac

BRATISLAVA / Čaká nás veľké zdražovanie? Slovenskí potravinári tvrdia, že ceny mäsových výrobkov porastú až o 50 percent! Európsky parlament totiž navrhol ďalšiu zmenu v označovaní potravín, ktorá vraj môže malých výrobcov v malých krajinách, ako je napríklad aj naše Slovensko, zlikvidovať. Na druhej strane prísne opatrenie má chrániť spotrebiteľa.

Po mnohých potravinových škandáloch už únia nič nenechá na náhodu. Od prvého apríla musí byť na každom kuse mäsa presne napísané, kde zviera vyrástlo a kde ho porazili.

Rovnaké pravidlá majú čoskoro platiť pre všetky mäsové výrobky. Šunky, salámy, klobásy aj hotové jedlá. Napríklad pizzu, lasagne, alebo plnené cestoviny vyrobené v rámci Európskej únie.

Najväčšie podvody

"Každá informácia o výrobku je iba v prospech spotrebiteľa. Práve pri označovaní potravín sa robia najväčšie podvody," informuje riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš. Teoreticky je to iba niekoľko slov na obale navyše, ale pre malých výrobcov to znamená obrovský problém.

Ceny vraj porastú o desiatky percent. Slovenskí výrobcovia hovoria, že to môže byť až o polovicu viac. "Predraženie v prípade balených výrobkov, ako sú krájané salámy, šunky, alebo hotové jedlá môže sa pohybovať na hornej hranici odhadu Európskej komisie," tvrdí Gabriel Kubánek z Potravinovej komory Slovenska. 

Väčšinu dovážame

Keďže je u nás produkcia mäsa malá, slovenský výrobca musí až 60 percent tovaru objednávať zo zahraničia. A pretože máme radi lacné veci, vždy nakupuje tam, kde je cena práve najvýchodnejšia.

Čiže keď budú musieť presne označiť pôvod použitého mäsa, musia si vraj dopredu objednať niekoľko druhov obalov s rôznymi kombináciami štátov, z ktorých si suroviny objednávajú. Ak dodávateľa zmenia, obaly budú musieť vyhodiť a objednať si ďalšie. A ak budú mať mäso, ale vhodný obal nie, nebudú môcť vyrábať.

"Ak nebudú flexibilní, nebudú môcť prebrať mäso,  odrazí sa to na konkurencie schopnosti," dodáva Kubánek. 

Nová povinnosť by mohla začať platiť už o niekoľko mesiacov a podľa potravinárov asi mnohým otvorí oči. Zaujímalo nás, aké mäso dovážame na Slovensko vo veľkom. A verte, alebo nie, štatistiky stále vedie Poľsko.

Téme sa venovala redaktorka Dana Strculová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy