Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Po konzumácii mäsa zomrie v Európskej únii viac ako 30 000 ľudí ročne
Zdielať na

Po konzumácii mäsa zomrie v Európskej únii viac ako 30 000 ľudí ročne

BRATISLAVA / Antibiotiká v mäse zabíjajú vo veľkom. Každý rok zabijú len v Európskej únii 30 tisíc ľudí. Pričom najrizikovejšie je kuracie a bravčové mäso.

Ide o vážnu celosvetovú hrozbu. V Európskej únii zomrie ročne na konzumáciu mäsa zhruba 30 tisíc ľudí. Pre dlhodobú konzumáciu antibiotík v mäse totiž ľuďom nezaberajú antibiotiká, keď sa potrebujú vyliečiť.

"Druhým problémom sú alergie. Ďalej je to zníženie imunitného systému a hormonálne poruchy," hovorí šéf potravinovej správy Jozef Bíreš. Nie je možné odstrániť tento negatívny účinok tepelnou úpravou alebo zmrazením mäsa, tak ako je to napríklad v prípade salmonely.

Tvrdé sankcie

Mäso, ktoré obsahuje antibiotiká, sa nesmie konzumovať. Preto sa v tomto smere sprísňujú opatrenia. Od roku 2002 v EÚ platí, že antibiotiká u potravinových zvierat sa nesmú podávať preventívne.

"Podávanie antibiotík u zvierat je na základe diagnózy, ktorú postaví veterinárny lekár. Pri ilegálnom podávaní antibiotík, hrozia najtrvrdšie sankcie," tvrdí Bíreš.

Balík peňazí

Konkrétnejšie ide o likvidáciu zvierat, zníženie alebo úplné zastavenie dotácií. Na to, aby sa zistilo porušenie zákona, sú potrebné kontroly. A na tie vraj nie je dosť peňazí.

To sa má zmeniť. Európska komisia aj pre Slovensko vyčlenila pre tento rok balík peňazí, ktoré sú určené práve na kontrolu antibiotík v mäse. "Do mesiaca spustíme tento monitoring a chceme ho robiť na celom území Slovensko," tvrdí Bíreš.

Pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy