Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Chýbajú antibiotiká. Namiesto sirupu musia deti prehĺtať veľké kapsule
Zdielať na

Chýbajú antibiotiká. Namiesto sirupu musia deti prehĺtať veľké kapsule

BRATISLAVA / V lekárňach vraj chýbajú antibiotiká pre deti. Rodičia nevedia zohnať tekuté antibiotikum Klacid 250. Lekárnici im ponúkli ako náhradu kapsuly, ktoré deti nedokážu prehltnúť. Ministerstvo tvrdí, že náhrada na trhu je.

"Výrobca ohlásil prerušenie," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. "Termín obnovy dodávok stanovený nebol," tvrdí hovorkyňa Štátneho úradu pre kontrolu liečiv Diana Madarászová.

Rodičia sa pýtajú, ako je niečo také možné? V lekárňach im ako náhradu ponúkli identické antibiotiká, ale v obrovských kapsuliach, ktoré deti nedokážu prehltnúť.

Distribučné sklady

Ministerstvo zdravotníctva a Štátny ústav pre kontrolu liečiv vo výpadku problém nevidia. Na trhu sú ďalšie dva druhy antibiotík v tekutej forme s rovnakými účinnými látkami.

"Napríklad Lekoklar 125mg/5ml, Lekoklar 250mg/ml, Fromilid 125mg/5ml," vymenováva Madarászová. "Sú dovezené na územie Slovenska, sú v distribučných skladoch, čiže lekárne ich musia len objednať," vysvetľuje Čižmáriková.

Augmentin

Na pulty sa vrátil Augmentin. Rodičia ho zháňali niekoľko týždňov a vypredaná bola aj jeho náhrada. "V dnešnej dobe, aby neboli dostupné antibiotiká, tak to je trošku zvláštne," hovorí mama Zuzana.

"Nedostupnosť daného lieku, teda Augumentinu duo pravdepodobne nastal pre zvyšnú potrebu v zimných mesiacoch," dodáva hovorkyňa Štátneho úradu pre kontrolu liečiv. 

Nepríjemné akútne respiračné ochorenia totiž trápia najmä pacientov v plienkach. "Najviac akútnych respiračných ochorení je práve u detí do 5 rokov," myslí si hovorkyňa ÚVZ Lenka Skalická.

Pozrite si reportáž redaktorky Dany Strculovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy