Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pozor na antibiotiká! Pre pacientov môžu byť škodlivé
Zdielať na
Zaujímavosti

Pozor na antibiotiká! Pre pacientov môžu byť škodlivé

BRATISLAVA / Väčšina Slovákov si v súčasnosti nemôže dovoliť, ak ochorie, zostať doma. Stále častejšie preto pacienti žiadajú od lekárov čo najrýchlejšiu liečbu. Odborníci však varujú pred častým používaním antibiotík. Namiesto pomoci môžu totiž človeku zdravie zničiť.

Každý rok spotrebujeme osem miliónov balení antibiotík za viac ako šesťdesiatšesť miliónov eur. Na každého tak pripadá viac ako jedno balenie v cene 12,80 eur.

Antibiotiká sú v niektorých prípadoch naozaj potrebné, no za posledné roky ich používanie enormne narástlo.

"Predpisuje sa neúmerne veľa antibiotík," potvrdil infektológ Vladimír Krčméry. "Antibiotikum pritom ale nie je všeliek. Nie je to liek na vírusové ochorenie, nie je to rovnako medicína na mikózy, parazity či liek na liečenie bolesti hlavy," dodáva zástupkyňa Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku Darina Sedláková. 

Rezistencia na antibiotiká

Mnohí pacienti chcú byť rýchlo fit. Preto žiadajú od lekárov antibiotiká. Preferujú pritom širokospektrálne, známe ako trojdňové.

"Bez antibiotika nechcú odísť, zostanú sedieť a prehovárajú lekára, aby im antibiotiká predpísal," ozrejmuje praktická lekárka Jana Bendová.

Bežné nachladnutie či horúčka nie sú zrovna tými správnymi diagnózami, ktoré treba liečiť práve antibiotikami. Tie totiž liečia iba baktérie. Na vírusy vôbec nezaberajú.

"Antibiotikum, ktoré si dá pacient úplne zbytočne, sa môže prejaviť vedľajšími účinkami a v budúcnosti môže byť voči nemu imúnny," vysvetľuje Sedláková.

"Nabudúce už u pacienta nemusia tie antibiotiká účinkovať," dodáva praktická lekárka.

Zdielať na

Súvisiace články