Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Spotreba antibiotík klesá, stúpa však naša odolnosť
Zdielať na

Spotreba antibiotík klesá, stúpa však naša odolnosť

BRATISLAVA / Na prvý pohľad dobrou správou je to, že na Slovensku klesla spotreba antibiotík. Paradoxne ale nie preto, lebo žijeme zdravšie, ale preto, lebo naše telo je voči nim odolné a lieky nezaberajú. A dôvodov môže byť viac. Jedným z nich sú aj antibiotiká, ktorými podvodníci napchávajú hydinu, ktorú potom konzumujeme.

Niektorí rodičia sa ponáhľajú do práce

Za posledné roky spotreba antibiotík na Slovensku klesá. Kým v roku 2008 bolo vydaných vyše 6 000 000 balení, minulý rok to už bolo necelých 5 681 000. Čo však neklesá je rezistencia - odolnosť baktérií voči antibiotikám.

"Hlavným dôvodom, prečo vzniká rezistencia, nie iba u nás, ale aj na celom svete, je vysoká spotreba antibiotík a hlavne vysoká spotreba určitých skupín antibiotík," hovorí prednosta MU LF UK MUDr. Helena Hupková.

"Samozrejme sú rodičia, ktorí sú netrpezliví a pri každom vírusovom ochorení, keď sa ponáhľajú do práce by boli najradšej keby boli antibiotiká," hovorí pediatrička MUDr. Monika Antošová.

Samozrejme prispieva k tomu aj mäso, ktoré konzumujeme. Ako sa to naposledy odhalilo pri kuracích prsiach z Poľska, ktoré boli plné antibiotík. "Niektoré druhy antibiotík na základe silnej odolnosti u ľudí a zárodkov, že tieto by sa u potravinových zvierat nemali používať," myslí si riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš.

Lekárom pomáhajú aj CRP prístroje

Antibiotiká však preto netreba úplne ignorovať. Lekár by mal správne posúdiť, či ich potrebujete alebo nie. Pomáha mu v tom aj CRP prístroj. Ten z krvi zistí, či sa v tele nachádza vírus alebo baktérie. V detských ambulanciách ide o povinnú výbavu, u dospelých však už nie.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články