Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Krvavé rany u detí? Okamžite vyhľadajte lekára
Zdielať na

Krvavé rany u detí? Okamžite vyhľadajte lekára

KOŠICE / Predstavte si, že s vaším dieťaťom idete na ihrisko medzi rovesníkov a na druhý deň má z ničoho nič na tvári krvavé rany, ktoré sa množia v priebehu hodín. Tak to môže byť pre rodičov aj šok! Spočiatku sa to síce snažia liečiť svojpomocne, no môže to byť aj príznak vážneho ochorenia. V Košiciach sa to v posledných dňoch dosť rozmáha. Dá sa to bez problémov liečiť, no pri takýchto príznakoch treba určite navštíviť odborníka.

Recepty starých mám nezaberajú

Infekcia zvaná impetigo sa môže skončiť trvalými následkami pre dieťa. Rodičia to častokrát podceňujú. A to v čase, keď je najviac rozšírená. "S touto diagnózou impetiga mám denne tak v prieme troch až štyroch pacientov," hovorí kožná lekárka MUDr. Anna Sedlárová.

V tomto prípade na recepty starých mám zabudnite. Pomáhajú len antibiotiká. Táto choroba môže napádať aj vnútorné orgány, napríklad obličky. V najhoršom prípade sa infekcia prostredníctvom ciev až do mozgu a spôsobiť zápal mozgových blán.

I keď je podľa odborníkov nebezpečná, deti ju môžu počas prázdnin dostať na každom kroku. Najmä na kúpaliskách a pieskoviskách. "Dieťa sa hrá v pieskovisku, svrbí ho tvárička, tak sa poškrabe a takýmto spôsobom si infekciu zanesie," dodáva kožná lekárka.

Ihriská znečisťujú štvornohí miláčikovia

Príčinou môžu byť znečistené pieskoviská zvieracími výkalmi. Infekcia sa rýchlo šíri aj na kúpaliskách. Riešenie je jednoduché. Po kúpaní sa ešte raz osprchovať šampónom. "Takisto by som odporučila aj antibakteriálne gély, ktoré môžu pomôcť k dezinfekcii rúk," dopĺňa kožná lekárka.

"Každé dva týždne by sa pieskovisko malo premyť a prekopať," hovorí Marta Popríková zo Správy mestskej zelene Košice. Košický správca, ktorá sa stará až o 280 pieskovísk, má o tom podrobné záznamy. Piesok totiž pravidelne putuje na rozbor hygienikom.

Téme sa venuje  reportér Jozef Kačmáry. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články