Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ústavný súd rieši očkovanie, úradníci hovoria o kačici
Zdielať na

Ústavný súd rieši očkovanie, úradníci hovoria o kačici

NITRA / Prípad mamičky z Nitry, ktorá odmietla dať svojho dvojročného Filipka zaočkovať, je známy na celom Slovensku. Lekár to nahlásil úradu, ten udelil pokutu. Istý právnik ale rodičom poradil, aby ju neplatili a požiadali o prerušenie správneho konania. Na úrade sa mu však údajne vysmiali...

"Na úrade sa na nás zabávali!"

Určite to poznáte. Téma povinného (ne)očkovania detí je momentálne na pretrase a medzi rodičmi dosť populárna. Podľa mnohých je len a len na rodičoch, či sa rozhodnú dať svoje dieťa zaočkovať, alebo nie. Legislatíva povinného očkovania nie je podľa mnohých v súlade so základnými ľudskými právami a slobodami. A hoci rodičia vedia, že im hrozí pokuta, mnohí sa svoje dieťa boja vystaviť riziku nežiadúcich účinkov.

Podobne je na tom aj mamička z Nitry, ktorej právnik poradil podať podnet na krajský súd a požiadať o prerušenie správneho konania, v ktorom im bola udelená pokuta. Čo sa však stalo? "Na správne konanie som prišiel s vyjadrením alebo so žiadosťou o prerušenie na základe paragrafu 29 s tým, že tento problém sa už rieši na ústavnom súde. Oni ale celú vec brali s humorom, dosť sa na nej zabávali. Že je to výmysel, novinárska kačica," hovorí šokovaný a nahnevaný otec Filipka Marián.

Nemusia vyčkať na ústavný súd?

Podľa jeho právnika Juraja Bizoňa by mali byť všetky správne konania o sankciách pre rodičov na všetkých úradoch zdravotníctva prerušené. "Môžu sa tým brániť, len musia byť aktívni a musia požiadať o prerušenie," hovorí.

Úrad verejného zdravotníctva však tvrdí, že správne konania nepreruší. Nevidí na to totiž dôvod. O názor sme teda požiadali tvorcu vyhlášky v tomto rozkole, rezort zdravotníctva. "Názor úradu verejného zdravotníctva je samozrejme náš názor. Sme naozaj presvedčený, je to aj samozrejme názor ústavného súdu, že on musí rozhodnúť, či začne alebo nezačne v danej veci konanie," komentuje hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková.

Pravdu má aj jeden, aj druhý

A tu nastáva problém. Advokát mamičky z Nitry trvá na tom, že správne konania o pokutách predsa do rozhodnutia ústavného súdu musia byť prerušené. Expert z právnickej fakulty na správne právo Bernard Pekár ale hovorí, že pravdu majú obaja. "Podľa môjho názoru je opodstatnené prerušenie správneho konania, aj keď v zmysle správneho poriadku je na úvahe úradu správneho konania, či si o danej veci urobí úsudok sám, alebo preruší konanie a počká do rozhodnutia tejto predbežnej otázky."

"A preto sa obraciam na generálnu prokuratúru, aby vykonala kontrolu na dodržiavanie zákonov na úrade," reaguje právnik Bizoň. Kým teda ústavný súd v tejto veci nerozhodne, na úradoch verejného zdravotníctva bude zrejme miestami poriadne horúco.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy