Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
SERVISNÁ TÉMA. Trojdňové antibiotiká? Zvážte ich
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Trojdňové antibiotiká? Zvážte ich

BRATISLAVA / Doba je rýchla. Ak ochorieme, málokto si môže dovoliť zostať doma v posteli. Preto často siahneme po jednej čarovnej pilulke, ktorá by nás mala postaviť na nohy. Sú ale jedno, či trojdňové antibiotiká naozaj tou najlepšou možnosťou?

Pacienti nechcú prísť o zamestnanie

"Pacienti stále chcú chodiť do práce, pretože sa boja, že o ňu prídu," hovorí doktor Peter Lipták. To je prípad aj Ivety. Tá aby pre chorobu nezmeškala dôležité vystúpenie s orchestrom, zašla si k svojej lekárke pre zázračnú pilulku. Dostala trojdňové antibiotikum. Po užití prvej tabletky prišli bolesti.

"Ja som viac registrovala to, že mám kŕče a bolesti ako to, že mám chrípku," hovorí. Rozdiel medzi jednodňovými, trojdňovými a týždňovými antibiotikami nie je žiadny, akurát v ich užívaní. Aj tie v úvodzovkách kratšie pôsobia v tele dlhšie. Pre všetky druhy pritom platí toto. 

Zabíjajú aj prospešné baktérie

"Každý liek, ktorý dostávate do tela má pozitívne, ale aj negatívne účinky," vysvetľuje doktorka Palušková. "Antibiotiká môžu okrem choroboplodných mikroorganizmov zabiť aj prospešné baktérie v črevách," dodáva hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Valéria Pernišová.

Podľa odborníkov je dôležitý pomer váhy a lieku, ktorý dostávame. "My sme robili výskum, podľa ktorého je 70 percent pacientov poddávkovaných," tvrdí odborník na antibiotiká Vladimír Krčméry.

Len ju vystraší, nezničí ju

V ľudskej reči to znamená, že pacienti dostávajú menšie množstvá antibiotík, aké by mali užívať. Účinná látka v lieku tak baktériu iba vystraší, ale nezničí ju. Pacientov potom po prvej liečbe čaká ďalšia - až kým sa neuzdravia. Odborníci preto odporúčajú... "Krátka liečba a vysoká dávka," hovorí Krčméry.  Odborník krátkou liečbou pritom myslel 5 dní.

ISIFA

Súvisiace články