Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Na Slovensku hrozí ekologická katastrofa. V pitnej vode sú drogy!
Zdielať na

Na Slovensku hrozí ekologická katastrofa. V pitnej vode sú drogy!

BRATISLAVA / Priveľa antibiotík, liekov či drog spôsobuje, že naše splaškové vody sú plne nebezpečných látok, ktoré vypúšťame späť do prírody. Ak rapídne neznížime ich spotrebu alebo nenájdeme spôsob ako vodu čistiť, ohrozíme tým naše najväčšie bohatstvo, ktorým sú zásoby pitnej vody v podzemí.

Mutácia rýb

Odpadové vody sú veľkým problémom. Napriek tomu, že čistička odfiltruje mnohé nečistoty, stále vo vode ostávajú stopy antibiotík, antidepresív, antihistaminík a drog. "Tieto látky ovplyvňujú naše správanie, životné prostredie. Budú vymierať niektoré druhy rýb a niektoré typy hmyzu budú naopak premnožené. Majú mutagénne účinky," vysvetľuje Jaroslav Škubák z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU BA.

"Najmä pri čističkách odpadových vôd sú koncentrácie také vysoké, že to môže zmeniť dokonca pohlavie rýb," upozorňuje enviromentalista MUDr. Miroslav Šuta.

Heroín, kokaín a extáza

Na problém sme kompetentných upozorňovali už v roku 2011. Vtedy chýbala legislatíva na základe ktorej by tieto látky vodári sledovali. Taktiež chýbala aj potrebná technológia. Do problému sa však pustili slovenskí vedci.

Odoberaním vzoriek v jedenástich mestách potvrdili, že Bratislava vedie v konzumácii heroínu, kokaínu a po víkende im kraľuje aj extáza. V tesnom závese za ňou sú Piešťany. Naopak v kúpeľných mestách sú vody zamorené analgetikami.

Pred ekologickou katastrofou môžu Slovensko zachrániť vedci zo slovenskej technickej univerzity. Tí sa nielen zaujímajú o to, aké množstvo nebezpečných látok je vo vode, ale čo je najdôležitejšie, snažia sa ich odtiaľ dostať preč.

Ohrozená je pitná voda

"Za použitia vodných rastlín, koreňov rastlín, rôznych typoch mikroorganizmov," vysvetľuje Tomáš Mackuľak z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU BA.

"Je to projekt založení hlavne na analytickej práci," povedal dekan Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU BA prof. Ján Šajbidor, DrSc. Projektu sa darí a podľa prvých výsledkov, sú vedci schopní do vysokej miery odstraňovať z vody nebezpečné látky.

Problém sa nateraz dotýka len vôd z čistiarní, ktoré sa po očistení dostávajú späť do riek. Našťastie Slovensko čerpá zásoby pitnej vody z podzemných vôd. Ak však neznížime našu spotrebu liekov či drog, ohrozíme aj podzemné zdroje.

Súvisiace články