Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pitná voda nad zlato! Aspoň v niečom je Slovensko veľmocou
Zdielať na

Pitná voda nad zlato! Aspoň v niečom je Slovensko veľmocou

Patríte k tým, ktorí aj pri umývaní zubov, či šampónovaní vlasov nechajú tiecť vodu prúdom a nerobí vám problém ani umývať auto pri potoku? Tak potom nemáte doma bojler a navyše neviete, že takto ohrozujete zdroje oficiálne uznanej strategickej suroviny. A ešte aj základ všetkého života na zemi. Aj preto vo štvrtok odborníci podpísali memorandum o ochrane vody.

Žitný ostrov je najväčšia zásobáreň

"Slováci väčšinou zvyknú nadávať na pomery, ako sa máme zle, ale z pohľadu vôd sme naozaj veľmoc," tvrdí riaditeľ Greenpeace Slovensko Juraj Rizman. "Napríklad Žitný ostrov je najväčšia zásobáreň pitnej vody v Európe," dodáva Zlatica Ženišová, vedúca katedry hydrológie. 

Takmer tretina obyvateľov Zeme má s vodou vážny problém a zle sú na tom aj európske krajiny ako Španielsko, Grécko či Benelux. "Odhadom až 2 miliardy ľudí má problém s prístupom k pitnej vode," hovorí Rizman. Jeden človek spotrebuje denne vyše 80litrov vody, pritom stačiť by nám mohlo aj o polovicu menej.

Z kohútikov nám tečie poklad

Za posledných 20 rokov pritom vodári museli odstaviť desiatky zdrojov. Príčinou sú aj ekologické havárie, no najmä hnojenie, či iná chémia, ale aj masívna výstavba. Za obeť jej padne aj známy zdroj Čunovo. "Má vysokokvalitnú vodu na úrovni kojeneckej vody a tento zdroj musí byť odstavený z dôvodu mohutnej developerskej výstavby," hovorí Alena Trančíková, vedúca divízie výroby vody BVS.

Vo štvrtok podpísalo memorandum o porozumení pri ochrane vody sedem organizácií, ktoré chcú byť vláde nápomocné  pri hľadaní rizík a lepšej ochrane vzácnej tekutiny. Základom by však malo byť to, že si každý z nás uvedomí, aký poklad nám tečie z kohútikov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články