Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Luník IX už bez potrubia. Vodu tu hľadá prútikár...
Zdielať na

Luník IX už bez potrubia. Vodu tu hľadá prútikár...

Už je to tretí deň, čo sú obyvatelia Luníka IX bez dodávky vody do domácností. Zatiaľ ich zásobujú jednou cisternou denne, no to im vraj nestačí. Pre vodu preto chodia k vzdialenej studničke. Správca sídliska nariadil odstávku potom, čo zaznamenali obrovské úniky pitnej vody a dlh voči vodárňam presiahol dva milióny eur. Náš kolega Jožo Kačmáry prišiel s nápadom, ako tento problém vyriešiť - obrátil sa na prútikára. Na Luníku tak začali hľadať vodu...

Kopať studne? Niektorí v žiadnom prípade!

Realita na Luníku IX? Žiadna voda... Obyvatelia si po ňu musia teda chodiť aj niekoľko kilometrov. Jedno riešenie by však predsa len bolo. Podľa známeho košického prútikára bývajú obyvatelia Luníka nad slušným ložiskom vody. "Tá lokalita, ktorá je úplne na kraji bytoviek, má veľkú perspektívu vysokú pravdepodobnosť, že tam bude pitná voda," tvrdí prútikár Peter Mišík.

Dôležité je teda chopiť sa lopaty a kopať. No Rómovia prijali myšlienku vystavať na Luníku studne s rozpormi. Jedni neváhali vytiahnuť lopaty, druhí sa im stavali na odpor. "Počúvajte, tu nebude žiadna studňa!" "Prestaňte kopať! Čo ste šialení?" "Aj napriek ich odmietaniu studne určite budú. Sú pre nás určite ekonomickejším riešením danej situácie," informoval aj Martin Paška z Bytového podniku Košice.

Nový biznis s vodovodným potrubím

Na Luníku IX sa totiž môžu s pitnou vodou cez potrubie zrejme rozlúčiť. Po odstávke sa navyše začal rozmáhať biznis s potrubím. Boli sme toho vlastne aj svedkami. Podľa viceprimátorky Košíc Renáty Lenártovej sú už zdevastované a demontované vertikálne rozvody a teda obnova dodávky je technicky nemožná.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články