Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
800 ľudí na ulici, vlastné bývanie úplne rozobrali
Zdielať na

800 ľudí na ulici, vlastné bývanie úplne rozobrali

Na známom Luníku IX. stúpa napätie. Po troch veľkých demoláciách panelákov je totiž naplánovaná ďalšia. Tamojší obyvatelia vraj vlastnými rukami rozobrali dom tak, že má poškodenú statiku. Ak stavebný úrad rozhodne o likvidácii ďalších zničených domov, na ulicu by putovalo približne osemsto ľudí, ktorí tam bývajú načierno.

Náhradné byty dostanú len 2 rodiny

Pracovníci bytového podniku v týchto okamihoch odovzdávajú obyvateľom výzvy, aby okamžite opustili byty. Novú strechu nad hlavou si tak bude musieť hľadať takmer 150 ľudí. Vo výzve ich žiadajú o okamžité vysťahovanie.

"Búrať sa bude dom s dvoma bránami, kde je celkovo 30 bytov," povedal Martin Paška z bytového podniku mesta. Náhradné ubytovanie dostanú len dve rodiny. Nový príbytok od mesta očakávajú aj neplatiči, ktorí na Luníku žijú načierno, z bytov sa odsťahovať odmietajú. "Oni len čakajú, čakajú, že sa niekto postará, no my to nebudeme," dodáva.

Nejde o posledné búranie

Nemajú platnú zmluvu, tým pádom nemajú nárok na náhradné ubytovanie. Panelák je v dezolátnom stave a je len otázkou času, kedy by sa tam stala tragédia. Vytrhané okná, zábradlie, výťahová šachta zanesená odpadkami až po siedme poschodie - búrať chcú čo najskôr. "Chceli sme to stihnúť do konca mesiaca september, lebo život a zdravie ohrozujúci stav pretrváva a zodpovední sme my," tvrdí Paška.

Podľa našich informácii to ale nie je posledné búranie na tomto sídlisku. Správca domov si dal údajne vypracovať ďalšie posudky na 4 panelákové vchody, ktoré sú tiež v havarijnom stave. "K tomu sa nebudeme vyjadrovať," dodáva Paška.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy